Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Grzegorz Odalski (Czosnek latowicki)
Posiadam niewielkie gospodarstwo rolne położone w południowo-wschodniej części Mazowsza, w rolniczej gminie Latowicz. Dzięki odpowiednio sprzyjającym warunkom glebowym od kilkudziesięciu lat tradycyjnie uprawiany jest tu czosnek.
więcej o: Grzegorz Odalski (Czosnek latowicki)Gospodarstwo Agroturystyczne "ELA"
Gospodarstwo Agroturystyczne "Ela" powstało w 2000 r. Jest to typowe gospodarstwo rolne, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością. Amatorom zdrowej żywności zapewniamy swojskie wyroby oraz domową regionalną kuchnię, w tym smaczne tradycyjne potrawy kurpiowskie.
więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne "ELA"Ekoturystyka w raju
Państwo Zawistowscy oferują wypoczynek w ekologicznym gospodarstwie, położonym na uboczu miasteczka, z dala od miejskiego ruchu. Na turystów czeka całkowicie samodzielny domek, który znajduje się wśród jabłoni 4 hektarowego sadu. Idealne miejsce dla rodzin z dziećmi na bezpieczny i spokojny pobyt.
więcej o: Ekoturystyka w rajuSklep „Zdrowa Żywność”
Sklep ze zdrową żywnością został otwarty w 2007 roku. Asortyment sklepu to produkty ekologiczne sprowadzane z hurtowni eko w tym wyroby i produkty z Mazowsza wyprodukowane przez gospodarstwa ekologiczne. W asortymencie posiadamy miody z pasiek z naszego terenu, chleby pieczone przez wiejskie gospodynie jak również ekologiczną wędlinę.
więcej o: Sklep „Zdrowa Żywność”Pasieka Nadbużańska
Pasieka Nadbużańska oferuje w sprzedaży miody odmianowe, wyroby z wosku, propolis, pyłek kwiatowy, matki pszczele oraz odkłady. Smak miodów z Pasieki Nadbużańskiej znany jest nie tylko w kraju, ale również poza jego granicami. W 2000 r. trafił na stół papieski w Watykanie. Ze względu na swe pochodzenie i niepowtarzalne walory miód nadbużański, w dniu 1 kwietnia 2009 r, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
więcej o: Pasieka NadbużańskaDariusz Marcinowski
Produkcja oraz sprzedaż Makaronu Radziwiłłowskiego, jaj rodzimej rasy kur polskich - zielononóżek kuropatwianych oraz wysokiej jakości jaj perliczych. Produkty te zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
więcej o: Dariusz MarcinowskiRestauracja „Zaścianek Polski”
Firma Zaścianek Polski Bożena Julia Polak-Stojanova powstała w 2005 roku otwierając regionalny, stylowy bar obiadowy w Siedlcach. Po roku została otwarta restauracja w tymże stylu. Serwowane są tu dania typowo regionalne z receptur zaczerpniętych z historycznych książek kulinarnych. W 2007 roku firma nasza była laureatem konkursu "MikroPrzedsiębiorca roku 2007". Obecnie organizujemy przyjęcia na każdą okazję i realizujemy zamówienia kateringowe. Specjalnością naszej restauracji są pierogi, pyzy i dania z baraniny.
więcej o: Restauracja „Zaścianek Polski”Gospoda Pazibroda
Gospoda Pazibroda zachowana w staropolskim stylu zaprasza na wiele wyśmienitych, domowych potraw, przyrządzanych wg receptur naszych babć. Gościmy tu wiejskim, pieczonym żytnim chlebem ze smalcem i ogórkiem, swojskimi wędlinami, marynatami. Do picia polecamy nasze orzeźwiające piwo kozicowe, sporządzane na bazie owoców jałowca i szyszek chmielu. Specjalnością szefa kuchni jest oczywiście zupa pazibroda, placek pazibrody, prosię wędzone z naszej wędzarni. Gospoda dysponuje okazałym ogrodem z placem zabaw i trampoliną dla dzieci oraz miejscem na ognisko i chatą grillową. Widok otaczających lasów i łąk, spokój, sprawia, iż to doskonałe miejsce by odpocząć…
więcej o: Gospoda Pazibroda- Strona z aktualnościami:1
- Przejdź na poprzednią stronę z aktualnościami«
- Strona z aktualnościami:2
- Strona z aktualnościami:3
- Strona z aktualnościami:4
- Strona z aktualnościami:5
- Strona z aktualnościami:6
- Strona z aktualnościami:7
- Strona z aktualnościami:8
- 9
- Strona z aktualnościami:10
- Przejdź na następną stronę z aktualnościami»
- Strona z aktualnościami:10
Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.