Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Gospodarstwo Sadownicze Joanna Niebrzydowska

2020.06.09 10:25 , aktualizacja: 2020.06.09 10:34

Gospodarstwo sadownicze, zlokalizowane z dala od ośrodków miejskich, dąży do stworzenia bazy sadowniczej opartej na założeniach: zdrowo, racjonalnie, zrównoważenie, a właściciele starają się, aby uprawa opierała się na wiedzy i doświadczeniu. Gospodarstwo skoncentrowane jest na produkcji słodko-kwaśnej w smaku porzeczki Jonkers van Tets oraz jabłek odmian Gala i Golden Delicious.

więcej o: Gospodarstwo Sadownicze Joanna Niebrzydowska

Sielski Dom i Ogród Anna Gawlik

2020.06.09 10:15 , aktualizacja: 2020.06.09 10:25

W Zagrodzie Sielski Dom i Ogród spotkamy pasjonatów życia na wsi, jej tradycji i ludowej kultury. Ogród, przyjazny owadom, ptakom oraz zwierzętom, pełen jest lawendy. To właśnie z niej, właścicielka, Pani Anna Gawlik, wytwarza tradycyjne ciasteczka, lemoniadę oraz syrop. Zagroda posiada bogatą ofertę warsztatów. Zarówno dorośli jak i dzieci znajdą tutaj coś interesującego dla siebie.

więcej o: Sielski Dom i Ogród Anna Gawlik

Śródborska Manufaktura Serów

2020.06.09 10:05 , aktualizacja: 2020.06.09 10:24

Śródborska Manufaktura Serów to małe gospodarstwo z północnego Mazowsza, specjalizujące się w produkcji serów i jogurtów owczych. Sery świeże oraz dojrzewające wytwarzane są ręcznie z mleka od owiec pasionych naturalnymi paszami. Na szczególną uwagę zasługuje Elegancik, ser dojrzewający w czarnej, eleganckiej powłoce serowarskiej oraz Harcerz, ser dojrzewający otulony liśćmi pokrzyw. Sery można zakupić bezpośrednio w gospodarstwie, ale dostępne są także w kilku sklepach ze zdrową żywnością na terenie Warszawy.

więcej o: Śródborska Manufaktura Serów

Hotel i Restauracja "Złoty Lin"

2019.11.27 12:10

Hotel i Restauracja „Złoty Lin” to malownicze miejsce, które nieprzerwanie od 1967 r. przyciąga spragnionych wypoczynku na łonie natury. Bliskość Puszczy Białej i Zalewu Zegrzyńskiego sprawiają, że można tu odpocząć od zgiełku miasta, zrelaksować się, spędzić miłe chwile lub zorganizować niezapomniane i klimatyczne przyjęcie. Kajaki, rowery i narty wodne, rejsy motorówką lub gondolą, to nie jedyne atrakcje jakie hotel przewidział dla swoich gości. Restauracja słynie z przepysznej kuchni. Specjalnością są dania z ryb, lecz w menu nie brakuje również dań mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich.

więcej o: Hotel i Restauracja "Złoty Lin"

Nalewkarnia LONGINUS, Rafał Dziliński

2018.06.21 12:00

Nasza firma jest małym rodzinnym przedsięwzięciem, próbującym wskrzesić tradycję produkcji wspaniałych i oryginalnych nalewek owocowych. Produkty takie gościły na stołach naszych przodków dodając uroku i blasku zarówno wytwornym ucztom jak i trochę skromniejszym posiłkom codziennym.

więcej o: Nalewkarnia LONGINUS, Rafał Dziliński

Gospodarstwo Agroturystyczne, Zagroda Edukacyjna Ewa Mitowska

2018.04.27 14:45

Oferujemy wypoczynek w małej wsi na terenie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Na turystów czeka samodzielny dom. Gościom serwujemy tradycyjne potrawy naszego regionu z produktów z własnego gospodarstwa. Sery, konfitury, marynaty, kiszonki, ciasta, ciasteczka, nalewki – to nasza specjalność. Za nasze dania i przetwory otrzymaliśmy wiele nagród w konkursach kulinarnych.

więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne, Zagroda Edukacyjna Ewa Mitowska

Pałac Domaniowski Resort & Conference****

2018.04.27 14:45

Restauracja Pałacu Domaniowskiego mieści się w odrestaurowanym dworku z początku XV wieku. Sam Pałac położony jest nad brzegiem Zalewu Domaniowskiego - największego i najczystszego zbiornika wodnego na południowym Mazowszu. Znajdujemy się niecałe 100km na południe od Warszawy.

więcej o: Pałac Domaniowski Resort & Conference****

Agnieszka Piętka - sery zagrodowe

2018.04.27 14:40

Sery zagrodowe to rodzinne gospodarstwo rolne, które prowadzi produkcję mleka.  Krowy wypasają się na czystych łąkach, gdzie zioła i polne rośliny tworzą barwną mozaikę.  Trzy lata temu po kilku eksperymentach, otrzymaliśmy pyszny ser w procesie dojrzewania, pozwoliło nam to na opracowanie własnych receptur w produkcji serów podpuszczkowych.

więcej o: Agnieszka Piętka - sery zagrodowe

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.