Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Pałac Mała Wieś
Pałac Mała Wieś to unikatowe miejsce, które wyróżnia elegancja, komfort oraz smak. W restauracji pałacowej – „Starej Wozowni” - posmakować można niezapomnianych, polskich potraw, zainspirowanych historią regionu, m.in. barszczu z jabłek grójeckich. Niezwykły smak owoców starych odmian z dodatkiem gorczycy i prażonej cebuli powodują, że kulinarne doznania związane z jedzeniem tego dania przenoszą nas w czasie.
więcej o: Pałac Mała WieśGościniec Goździejewski Bogusława Retkowska
Gościniec Goździejewski odnaleźć można w centralnej części Mazowsza. Ideą przewodnią lokalu jest serwowanie oraz zapoznawanie gości z potrawami i produktami lokalnymi, wytworzonymi przez innych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Posmakować tu można sójki mazowieckiej, babki ziemniaczanej oraz pierogów.
więcej o: Gościniec Goździejewski Bogusława RetkowskaApicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna „Leki z Pasieki”
Tradycje pszczelarskie pasieki „Leki z Pasieki” sięgają czterech pokoleń. Właściciel, Łukasz Uliasz, jest specjalistą medycyny naturalnej i apiterapii czyli pszczołolecznictwa. Z tego powodu, pasieka skupia się nie tylko na produktach pszczelich, jako na produkcji rolniczej, ale także jako prozdrowotnej. Pasieka produkuje miód, propolis, pierzgę, pyłek pszczeli oraz wosk.
więcej o: Apicultura Polska Naturalna Pasieka Ekologiczna „Leki z Pasieki”EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o.
Właściciel firmy EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o. kontynuuje rodzinną tradycję produkcji mąki. Produkowana jest ona ze zbóż pochodzących z gospodarstw ekologicznych, położonych głównie w dolinie rzeki Bug. Mąka mielona jest tradycyjną technologią młyna wodnego, z wykorzystaniem odnawialnej energii z wody.
więcej o: EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o.o.Pracownia P.U.H. „KulinArt” Anna Szpura
Produkty z Pracowni „KulinArt” Pani Anny Szpury wytwarzane są z surowców pochodzących z gospodarstwa właścicielki. Poza dżemami z truskawki, rabarbaru, jagody leśnej czy jagody kamczackiej, Pani Ania specjalizuje się w wypiekaniu tradycyjnych ciast wschodniej Polski: sękacza oraz Korowaja Weselnego.
więcej o: Pracownia P.U.H. „KulinArt” Anna SzpuraGAVI SAFE Grażyna Więch
Jak podaje właścicielka firmy, przepis na chleb żytni na zakwasie wypiekany z naturalnych, wysokiej jakości składników, pochodzi z Równiny Wołomińskiej. Podobnie jak przepisy na powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą oraz na powidła śliwkowe z jałowcem. Przetwory, bez dodatku cukru, charakteryzuje niepowtarzalny smak, są zdrowe i doceniane przez konsumentów.
więcej o: GAVI SAFE Grażyna WięchPasieka pod Gruszami Agnieszka i Stanisław Komorowscy
Pasieka pod Gruszami powstała z pasji i miłości właścicieli do pszczół. Jest to pasieka stacjonarno-wędrowna, po części posadowiona w Czarnym Ługu w gminie Jedlińsk, a po części wywożona na pożytki w okolice rzeki Radomki, gdzie jest całe bogactwo i różnorodność flory. Pasieka pod Gruszami zaprasza po miody: faceliowy oraz rzepakowy kremowany.
więcej o: Pasieka pod Gruszami Agnieszka i Stanisław KomorowscySerowar z Ser-cem na dłoni Teresa i Marian Nadrowscy
Serowar z Ser-cem na dłoni to gospodarstwo rolne położone w powiecie mławskim. Właściciele od 30 lat hodują bydło mleczne oraz specjalizują się w produkcji serów. Sery wytwarzane są według domowych, tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ser dojrzewający, ser twarogowy, sery podpuszczkowe z przyprawami oraz jogurt można zakupić bezpośrednio z gospodarstwa, jak również na targach i w sklepach ze zdrową żywnością na terenie Warszawy.
więcej o: Serowar z Ser-cem na dłoni Teresa i Marian NadrowscySzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.