Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Gospodarstwo rolne Elżbieta i Wojciech Pysiak

2017.05.08 14:35 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie.

więcej o: Gospodarstwo rolne Elżbieta i Wojciech Pysiak

Tęczowa Pasieka

2017.05.08 14:25 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.

więcej o: Tęczowa Pasieka

Pasieka Murawscy

2017.05.08 14:25 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Pasieka Murawscy - to gospodarstwo pszczelarskie prowadzone przez Łukasza Murawskiego w Woli Wacławowskiej. Jak opowiada nam Łukasz Murawski: "Pasja do pszczół i pracy z nimi w naszych rodzinach jest pielęgnowana od kilku pokoleń. Już jako dziecko pracowałem w pasiece mojego stryja Józefa, który odziedziczył ją po swoim ojcu. Moja żona pomagała w pasiece taty, który prowadził pasiekę na wzór swojego ojca. Dlatego też, oboje pracujemy nad rozwojem naszej pasieki. Zawodowo zajmuję się prowadzeniem pasieki już od pięciu lat. W tym czasie zdobyłem tytuł Mistrza pszczelarza i ukończyłem Technikum pszczelarskie w Pszczelej Woli z tytułem technik pszczelarz. Biorę udział w szkoleniach, które podnoszą moją wiedzę na temat pszczół i gospodarki pasiecznej. Na początku gospodarowałem w ulu warszawskim poszerzanym, a w 2013 roku nabyliśmy pierwsze ule wielkopolskie (korpusowe)."

więcej o: Pasieka Murawscy

P.P.H.U. Różański Ryszard „Pod Różami”

2016.07.25 08:45 , aktualizacja: 2017.05.16 11:39

Hotel i Restauracja „Pod Różami” zaprasza do urokliwej miejscowości Jedlnia-Letnisko, położonej u podnóża Puszczy Kozienickiej, w sąsiedztwie miasta Radom. Nasza miejscowość to region wiejski z długoletnimi tradycjami.

więcej o: P.P.H.U. Różański Ryszard „Pod Różami”

Wyroby Mięsne - Regionalne Małgorzata Kwiatkowska

2016.07.25 08:40 , aktualizacja: 2017.05.16 11:10

Firma Wyroby Mięsne - Regionalne istnieje na rynku od 1991 roku. Od 2004 roku zajmuje się produkcją wędlin wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

więcej o: Wyroby Mięsne - Regionalne Małgorzata Kwiatkowska

ETERNO – smak rodzinnej pasji

2016.07.25 08:30 , aktualizacja: 2017.05.18 13:51

Z miłości do dobrej kuchni, łączenia i wydobywania smaków stworzyliśmy markę ETERNO, manufakturę przetworów owocowych, w której obecnie pracują już 3 pokolenia.

więcej o: ETERNO – smak rodzinnej pasji

KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw

2013.12.06 10:05 , aktualizacja: 2017.05.16 11:10

Jesteśmy niewielką rodzinną firmą ulokowaną w ciekawym turystycznie regionie przełomu Wisły, w pobliżu Kazimierza Dolnego, Puław i Czarnolasu. Istniejemy od 1993 roku.

więcej o: KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw

„Smaki i Aromaty” Anna Langowska

2013.12.06 09:45 , aktualizacja: 2017.05.16 11:18

Czy jest ktoś taki, kto nie podjadał konfitur z babcinej spiżarni? Sama to robiłam z dużą lubością. Tradycja powolnego smażenia konfitur na Mazowszu sięga okresu międzywojennego. Skarby letniego ogrodu czy lasu zamykano w słoiku, aby móc się nimi cieszyć w długie jesienne i zimowe wieczory.

więcej o: „Smaki i Aromaty” Anna Langowska

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.