Mazowsze serce Polski nr 10/20

Cyfrowa rewolucja

2020.10.12 07:20 , aktualizacja: 2020.12.03 06:59

Mazowiecka Strategia Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego wyznacza cele działania w czterech obszarach: edukacja cyfrowa, e-usługi, infrastruktura techniczna oraz technologie informacyjno-komunikacyjne (ICT) dla nauki i biznesu.

więcej o: Cyfrowa rewolucja

Mazowiecka stolica miodu

2020.10.12 07:10 , aktualizacja: 2020.10.13 14:28

To miasto leży w jednym z najatrakcyjniejszych rejonów Mazowsza. Przez wielu nazywane jest stolicą Kurpiowszczyzny. Z czego jeszcze słynie Myszyniec?

więcej o: Mazowiecka stolica miodu

Apetyt na paprykę rośnie

2020.10.12 07:00 , aktualizacja: 2020.10.13 14:38

Z jej produkcji słynie Południowe Mazowsze. W około 40 tys. tuneli foliowych królują m. in. odmiany Yecla, Muriel oraz Salomon. Zbiory oscylują się w granicach 40 tys. ton rocznie. Papryka to kopalnia zdrowia – posiada wszystko to, co cenne dla naszego dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki. W okresie jesienno-zimowym powinniśmy sięgać po nią częściej – zawiera więcej witaminy C niż cytryna.

więcej o: Apetyt na paprykę rośnie

Złota jesień w mazowieckich SPA

2020.10.12 06:50 , aktualizacja: 2020.10.13 10:02

Jesień w gorącej wodzie wśród palm na Mazowszu? Dlaczego nie! W regionie nie brakuje stref relaksu, w których możemy liczyć na błogi masaż, energetyczne zabiegi albo uzdrawiające terapie.

więcej o: Złota jesień w mazowieckich SPA

Zanim powstała Warszawa…

2020.10.12 06:45 , aktualizacja: 2020.10.13 10:02

Dzięki nowoczesnej technologii cyfrowej możemy odtworzyć dziś świat sprzed tysiąca lat.

więcej o: Zanim powstała Warszawa…

Podsłuchane, podpatrzone

2020.10.12 06:40 , aktualizacja: 2020.10.13 10:02

Maski są trendy – przekonują Koleje Mazowieckie. Bartosz Wiśniakowski pomaga, biegając, Ludwik Rakowski pochwalił się najnowocześniejszą szkołą w Wilanowie, a Krzysztof Skolimowski zdradził, co jest jego mocną i słabą stroną

więcej o: Podsłuchane, podpatrzone

Smaki Mazowsza. Tłuste ale zdrowe: gęsi smalec do chleba

2020.10.12 06:35 , aktualizacja: 2020.12.09 10:00

Gęsina jest mięsem mało popularnym i trochę zapomnianym. Zupełnie niesłusznie... Smalec z gęsiny najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

więcej o: Smaki Mazowsza. Tłuste ale zdrowe: gęsi smalec do chleba

Świadectwo wiejskiego życia

2020.10.12 06:30 , aktualizacja: 2020.10.13 08:13

Z ramach cyklu "Książka z mazowieckiej półki" zapraszamy do przeczytania rozmowy z autorką książki "Wspomnienia i nie tylko (1941-1960). Udrzyn-wieś w Puszczy Białej. Liceum Pedagogiczne w Pułtusku".

więcej o: Świadectwo wiejskiego życia