Produkty mięsne

Kiełbasa wiejska z Lipska

2017.04.04 13:40 , aktualizacja: 2017.04.04 13:42

Gmina Lipsko położona jest w województwie mazowieckim w nadwiślańskim regionie termicznym. Jest to obszar zaliczany pod względem termicznym do cieplejszych połaci w kraju. W gminie jest około 1400 gospodarstw indywidualnych prowadzących działalność rolniczą, w tym zajmujących się hodowlą trzody chlewnej. Dzięki rozwojowi hodowli wzrosła również liczba przygotowywanych wyrobów wędliniarskich. Bardzo popularna na tym terenie już w latach pięćdziesiątych była przygotowywana kiełbasa wiejska.

więcej o: Kiełbasa wiejska z Lipska

Kiełbasa wiejska zdziechowska

2017.04.04 13:35

Produkcja różnego rodzaju wyrobów z trzody chlewnej w Zdziechowie rozpoczęła się w latach 20-tych XX wieku. Produkty takie jak szynki, boczki czy kiełbasy ze Zdziechowa przygotowywane były między innymi na stół dziedzica Cerekwi, który bardzo cenił sobie wyroby masarskie najwyższej jakości. Jednym z takich produktów była do dziś popularna na tych terenach kiełbasa wiejska zdziechowska.

więcej o: Kiełbasa wiejska zdziechowska

Zakrzewska kiełbasa jałowcowa

2017.04.04 13:35

Gmina Zakrzew położona w województwie mazowieckim posiada bardzo dobre warunki do prowadzenia produkcji rolniczej, która przez lata skierowana była na produkcję artykułów żywnościowych. Położenie jej w strefie miasta Radomia spowodowało, że stała się jednym z ośrodków zaopatrującym miasto w produkty masarskie, z których największą popularnością cieszyła się zakrzewska kiełbasa jałowcowa.

więcej o: Zakrzewska kiełbasa jałowcowa

Szynka dębowa z tynki

2017.04.04 13:35

Szynka dębowa z tynki to produkt przygotowywany według wieloletniej tradycyjnej receptury znanej w okolicy Żulina w gminie Stoczek powiatu węgrowskiego. Nazwa produktu pochodzi od nazwy beczki dębowej – tynki, w której mięso jest przechowywane podczas procesu peklowania. Dawniej mięso i jego przetwory jadano rzadko, a szynka jako wyrób drogi, częściej pojawiała się na stołach zamożniejszych rodzin.

więcej o: Szynka dębowa z tynki

Kiełbasa z wątrobą z Kornicy

2017.04.04 13:30

Ziemia Kornicka leży na pograniczu wielu kultur, gdzie ścierały się wpływy polskie, litewskie i rosyjskie. Bogactwo różnorodności potraw i produktów zostało opisane w wielu publikacjach związanych z kuchnią Ziemi Kornickiej. Bardzo popularnym produktem przygotowywanym na ww. terenie jest kiełbasa z wątrobą z Kornicy.

więcej o: Kiełbasa z wątrobą z Kornicy

Szynka zdziechowska

2017.04.04 13:30

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie.

więcej o: Szynka zdziechowska

Salceson wizytowy

2017.04.04 13:30

Salceson wizytowy to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości położonej w powiecie radomskim. Jego sposób produkcji oraz tradycyjna, niezmieniona przez lata receptura sprawiały, że to właśnie wyjątkowy smak odróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku.

więcej o: Salceson wizytowy

Pularda mazowiecka

2011.12.30 11:50 , aktualizacja: 2017.04.04 15:36

Pularda to młoda kura tuczona w celu uzyskania delikatnego i kruchego mięsa.

więcej o: Pularda mazowiecka