Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej

2017.04.05 13:15 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Gmina Puszcza Mariańska położona jest w południowo-zachodniej części Mazowsza. Znajdują się tu liczne rezerwaty przyrody oraz park krajobrazowy. Obszar ten dzięki braku zanieczyszczeń charakteryzuje się dużą różnorodnością flory. Krzewy bzu dorastające niekiedy kilku metrów rosną do dziś w obejściach, nad rzeczkami i rowami.

więcej o: Syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej

Domowa nalewka z tarniny

2017.04.05 13:15 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Gmina Sarnaki położona jest w najbardziej na wschód wysuniętej części Mazowsza w powiecie Łosickim. Należy do obszarów o wysokiej lesistości. Szata roślinna gminy jest bardzo bogata i zróżnicowana pod względem siedliskowym, jak również liczebności zbiorowisk roślinnych i gatunków roślin. Teren gminy porastają łąki trwałe, podmokłe, na których rosną duże ilości tarniny.

więcej o: Domowa nalewka z tarniny

Piwo kozicowe

2017.04.05 13:15 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Gmina Sterdyń położona jest na terenie województwa mazowieckiego na obszarach nadbużańskich. Przeważającą powierzchnię zajmują użytki rolne, a pozostałą duże kompleksy leśne. Mieszkańcy ww. terenów często w oparciu o produkty pozyskiwane z pobliskich lasów, które rozciągają się nad rzeką Bug, przygotowywali różne przetwory, konfitury, a nawet napoje. Jednym z popularnych przygotowywanych do dnia dzisiejszego jest piwo kozicowe.

więcej o: Piwo kozicowe

Wino miodowe z Grębkowa

2017.04.05 13:10 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Gmina Grębków to typowo wiejska gmina, w której podstawową funkcją działalności mieszkańców jest rolnictwo. Posiada wysokie walory ekologiczne i krajobrazowe, które zostały włączone do programu ochrony przyrody. Dzięki takim warunkom przyrodniczym, które sprzyjały hodowli pszczół, do dnia dzisiejszego na terenie gminy kultywowane są tradycje pozyskiwania miodu. Miód wytwarzany przez mieszkańców wykorzystywany jest również jako podstawowy produkt do sporządzania różnych napojów, takich jak piwa miodowe oraz wina.

więcej o: Wino miodowe z Grębkowa

Krupnik z Grębkowa

2017.04.05 13:10 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Miód pszczeli od najdawniejszych czasów był wykorzystywany przez człowieka. Używano go nie tylko do słodzenia potraw, ale przede wszystkim do sporządzania napojów, głównie alkoholowych. W Grębkowie, jak wspominają mieszkańcy, tradycje hodowli pszczół i pozyskiwania miodu istniały od wielu pokoleń. Z pokolenia na pokolenie przekazywano jak postępować z pszczołami, aby uzyskać dobry miód.

więcej o: Krupnik z Grębkowa

Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa

2017.04.05 13:10 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Kwas chlebowy to płyn otrzymywany „przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację ze szrotowanego żyta, jęczmienia, prosa, lub też chleba, albo mieszaniny tych materjałów z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą” (S. Orgelbrand, „Encyklopedja powszechna” tom IX, Warszawa 1901). Ten znakomity napój jest tani i prosty w produkcji, a przy tym bardzo zdrowy. Latem podczas upałów znakomicie gasi pragnienie.

więcej o: Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa

Soki miodowe z Grębkowa

2017.04.05 13:05 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Okolice Cierpięt i Grębkowa charakteryzują się licznymi lasami, łąkami, torfowiskami, których kwitnąca roślinność sprzyja hodowli pszczół oraz umożliwia rośnięcie drzew i krzewów bogatych w dzikie owoce, takie jak dereń, dzika róża, jagody, jarzębina, czarny bez, głóg itp. Charakterystyka roślinności torfowej, bogactwo roślinności łąk i lasów zapewniają wyjątkowy, oryginalny smak zbieranych owoców i charakterystyczny smak miodu.

więcej o: Soki miodowe z Grębkowa

Lipówka kornicka

2017.04.05 13:05 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji wykorzystywano owoce i zioła z ogrodów, z pobliskich pól i lasów. W początkowym okresie wytwarzania, nalewki przechowywano w dębowych beczkach w chłodnych pomieszczeniach, później w słojach i gąsiorach ze szkła. Od wieków sposoby wytwarzania nalewek niewiele się zmieniły.

więcej o: Lipówka kornicka