Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Kompot z jabłek z Radziwiłłowa

2017.04.05 13:05 , aktualizacja: 2017.04.05 13:26

Jabłko jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców w Polsce. „Rodziny jabłkowatych (…), pestkowatych (…) i agrestowatych (…) zapełniają nasze sady. Do pierwszej należą wszystkie gatunki grusz i jabłoni” (Ł. Tatomir, „Geografia ogólna i statystyka ziem polskich”, Kraków 1868).

więcej o: Kompot z jabłek z Radziwiłłowa

Miodolada mazowiecka

2017.04.05 13:00

We wsi Grębków oprócz miodów syconych, wina i piwa miodowego tradycyjnie wytwarzano napoje orzeźwiające na bazie miodu pozyskanego z pasiek na tym terenie. Jak wspominają mieszkańcy wsi napoje orzeźwiające z miodem przygotowywano najczęściej latem. Nazywano je miodoladą lub oranżadą miodową.

więcej o: Miodolada mazowiecka

Likier jajeczny radziwiłłowski

2011.12.30 11:35 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Napoje alkoholowe otrzymywane w procesie fermentacji znane były i spożywane  od tysiącleci.. Około XV w. zaczęto wytwarzać wódki aromatyzowane ziołami, miodem, owocami, nalewki i likiery. Jednym z najstarszych likierów jest likier miodowy „Na kwartę spirytusu bierze się pół kwarty miodu, w ten miód wlewa się szklankę wody i gotuje, szumując do czystego zupełnie” (L. Ćwieczakiewiczowa „Jedyne praktyczne przepisy” Warszawa 1893).

więcej o: Likier jajeczny radziwiłłowski

Miodowe piwo mazowieckie

2009.11.25 09:30 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Od najdawniejszych czasów miód pszczeli służył człowiekowi w jego gospodarstwie domowym. Używano go do słodzenia potraw, wypieku ciast, a także do konserwowania żywności. Już w czasach przedchrześcijańskich na terenach obecnej Polski używano miodu do sporządzania napojów alkoholowych, miodów pitnych i piwa miodowego.

więcej o: Miodowe piwo mazowieckie

Piwo z Ciechanowa

2009.11.25 09:25 , aktualizacja: 2017.04.05 13:25

Piwo dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry, białka, a także sole mineralne. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Dzięki niskiej zawartości sodu może być spożywane przez osoby stosujące dietę bezsolną. Piwo to pobudza pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a także obniża napięcie nerwowe. Napój ten orzeźwia i pobudza apetyt. Tradycja produkcji piwa w Ciechanowie sięga XIII wieku. Zachowały się tam do dnia dzisiejszego historyczne pomieszczenia i urządzenia technologiczne, co ułatwiło odtworzenie procesu leżakowania i fermentacji. Tradycyjne procesy warzenia gwarantują niepowtarzalny aromat, klarowność i smak piwa. Obecnie w Ciechanowie warzy się różne rodzaje piw nawiązując do ciechanowskiej tradycji, między innymi: porter, jasne pełne – wyborne, jasne mocne niepasteryzowane, pszeniczne oraz miodowe. Wszystkie te piwa produkowane są według tradycyjnych metod przy zachowaniu starych receptur. Dzięki doskonałej jakości i oryginalnemu smakowi piwa z Ciechanowa szybko zdobyły uznanie na rynku. Świadczą o tym liczne nagrody przyznane na największych branżowych konkursach i wystawach europejskich. Renomę doceniali jurorzy między innymi w takich metropoliach jak Neapol, Madryt, Londyn, Paryż, Moskwa czy Odessa. Adres: Browar Ciechan Sp. z o.o. ul. Jana Kilińskiego 8 06-400 Ciechanów e-mail: iochenkowska@ciechan.com.pl Nr tel. 515 171 416; (023) 673 45 45

więcej o: Piwo z Ciechanowa