Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Mazowieckie ciastka ze skwarek

2017.04.04 14:45
Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Mazowieckie ciastka ze skwarek archiwum UMWM

Mazowieckie ciastka ze skwarek to bardzo kruche i delikatne, dobrze wypieczone ciastka, w kształcie prostokąta, na wierzchu pokarbowane. Ciastka ze skwarek wypiekane były przeważnie z racji świniobicia odbywającego się w gospodarstwie. Dzięki tradycyjnemu żywieniu świń słonina była bardzo gruba, a wytapiane z niej skwarki służyły w kuchni jako ważny produkt do kraszenia potraw, smarowania chleba i oczywiście do przyrządzania ciastek.

Do przygotowania ciastek potrzebne są skwarki ze świeżej słoniny, cukier, jajka, mąka z dodatkiem wanilii. „Do przesianej mąki dodać przepuszczone przez maszynkę skwarki (drobne sitko), żółtka, proszek do pieczenia, cukier, mleko, zapach. Zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować plaski, wykrawać foremką ciastka, pokłuć widelcem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec na złoty kolor” („Gromada – rolnik polski” nr 22, 1983). Dawniej formowano je poprzez wałkowanie ciasta i wycinanie okrągłą foremką krążków oraz półksiężyców. Z biegiem czasu do formowania zaczęto używać maszynki do mięsa z odpowiednią foremką do robienia ciastek. Od niepamiętnych czasów ciastka były wypiekane z racji różnych świąt rodzinnych i ważniejszych świąt kościelnych. Ponadto mazowieckie ciastka ze skwarek wielokrotnie prezentowane były na wydarzeniach wystawienniczo-targowych, festynach, festiwalach i konkursach kulinarnych o zasięgu wojewódzkim, powiatowym i gminnym.

Liczba wyświetleń: 357

powrót