Produkty mięsne

Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy

2017.04.04 13:40 , aktualizacja: 2017.04.04 13:45
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy archiwum UMWM

Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, Litwy, południowego i północnego terenu Rusi, wyodrębniła się wspólna kultura, zwyczaje, a także i kuchnia. Obecnie gmina Stara Kornica położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego, a jej mieszkańcy do dnia dzisiejszego kultywują tradycje, także te związane z przygotowywaniem przeróżnych dań, przetworów oraz wyrobów piekarniczych i mięsnych.

Jednym ze znanych wyrobów jest pasztet z mięsa wieprzowego z dodatkiem gotowanych warzyw, takich jak marchewka, cebula i pietruszka. „Specyficzny jest smak, jaki uzyskiwany jest poprzez połączenie mięsa wieprzowego, wielokrotnie zmielonego z gotowanymi warzywami, cebulką i przyprawami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Stara Kornica). Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy zazwyczaj przygotowywany jest na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc, ale także na co dzień. Prezentowany jest podczas licznych festynów i dożynek, gdzie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Starej Kornicy i okolic.

Liczba wyświetleń: 157

powrót