Produkty mięsne

Pasztet z Sobień-Jezior

2009.11.24 15:10 , aktualizacja: 2017.04.05 15:33

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Pasztet z Sobień Jezior archiwum UMWM

Pasztet z Sobień-Jezior – oprócz kiełbasy – był najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w rejonie Czerska, który od roku 1539 stanowił siedzibę starostwa powiatu. Wyrabiało się go z trzech rodzajów mięsa – wieprzowego, wołowego oraz drobiowego, co do dzisiaj stanowi charakterystyczną cechę tego pasztetu.

Najtrudniejszą sztuką było odpowiednie doprawienie mięsa przyprawami, które miały być wyczuwalne i nadawać wyrobom niepowtarzalny smak. Produkcja pasztetu z Sobień Jezior przetrwała dzięki przekazom ustnym i przekazywaniem fachu w rodzinie.

Adres:
Sklep Spożywczo Przemysłowy s.c.
M. Trzaskowska, M. Głaszczka
ul. Duży Rynek 9 ,
08-443 Sobienie-Jeziory
Nr tel. 601 319 581; (025) 753 12 69

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 600

powrót