Gotowe dania i potrawy

Kapusta postna z olejem lnianym i grzybami

2009.11.25 09:30 , aktualizacja: 2017.04.05 13:29

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Kapusta postna z olejem lnianym i grzybami archiwum UMWM

Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta, znana była już w starożytności, zaś w Polsce pojawiła się w XV w. Łatwość uprawy, jej wysokie plonowanie, a także doskonałe właściwości przetwórcze i przechowalnicze spowodowały, że potrawy z kapusty od wieków znajdują miejsce na polskich stołach.

Początkowo w typowej, biednej chłopskiej kuchni, ale z czasem także przygotowana na różne sposoby z różnorodnymi dodatkami pośród zamożniejszych warstw społeczeństwa. Jako potrawa codzienna, w wersji wzbogaconej pojawiła się także na świątecznych stołach, w polskich domach w wigilię Bożego Narodzenia a także inne dni święte. Na Mazowszu podawaną w święta kapustę gotowaną, odróżniały od jej codziennej postaci dodatkowe składniki tj.: grzyby suszone i olej lniany.

Kapusta z olejem lnianym i grzybami stanowi ważne danie na wigilijnym stole i jest spożywana głównie na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowywana jest z kapusty kiszonej, suszonych grzybów z dodatkiem oleju lnianego, cebuli i przypraw. Tradycyjna metoda wytwarzania tego dania pozostała niezmieniona do dziś. Najpierw wieczorem należało namoczyć suszone grzyby, a następnie rankiem należało obmyć kapustę zimną wodą i pokroić na tzw. paski. Dodawano do niej posiekane grzyby, cebulę i wszystko razem mieszano. Później kapustę wraz z dodatkami zalewało się olejem lnianym i gotowało. Na koniec do gotowanej kapusty dodawało się zasmażkę przygotowaną z mąki pszennej, cebuli i oleju lnianego. Tak przygotowana kapusta najczęściej jedzona była w wigilię z kartoflami, okraszonymi olejem lnianym i z karpiem, zaś w kolejne dni świąteczne stanowiła dodatek do chleba i mięs.

Adres:
PROVITUS Spółka Jawna Dąbrowscy, Malesa
05-250 Radzymin
ul. Weteranów 82
e-mail:: biuro@provitus.com.pl
Nr tel. (022) 786 62 97

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 971

powrót