Z serca Polski nr 5/17

Eksperci radzą

2017.05.24 13:55 , aktualizacja: 2017.05.25 09:23

Autor: Justyna Michniewicz, Wprowadzenie: Agnieszka Bogucka

Łuskanie grochu Fot. Studio2000

Jakie odmiany zbóż, roślin pastewnych czy strączkowych najlepiej uprawiać na Mazowszu?

Trafny wybór

Decyzja o uprawie danej odmiany rośliny – wśród dziesiątek dostępnych na rynku – może sprawić rolnikom wiele trudności. Pomocne są „Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa”. Na Mazowszu przygotowuje je Stacja Doświadczalna Oceny Odmian (SDOO) w Seroczynie. Listy tworzone są na podstawie badań i doświadczeń prowadzonych w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO). Nad koordynacją tych działań czuwa Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej, we współpracy z samorządami województw i izbami rolniczymi. W województwie mazowieckim na liście znajduje się około 70 zalecanych odmian w poszczególnych gatunkach. Z systemem działania PDO Komisję Rolnictwa i Terenów Wiejskich zapoznała dyrektor stacji doświadczalnej w Seroczynie Emilia Sekulska.

Porejestrowe doświadczalnictwo odmianowe jest systemem badań wartości gospodarczej odmian istotnych gatunków roślin uprawnych: jęczmienia, pszenicy, żyta, pszenżyta, owsa, buraków cukrowych i pastewnych, ziemniaków, kukurydzy, strączkowych i rzepaku ozimego.

Badania służą bieżącej weryfikacji wyników uzyskanych w doświadczeniach rejestrowych oraz pełniejszemu poznaniu właściwości odmian, zwłaszcza dostosowanych do wymagań agrotechnicznych oraz środowiskowych. PDO pozwala m.in. dokonywać rolnikom trafnego doboru najwartościowszych odmian do uprawy, dostosowanych do lokalnych warunków gospodarowania oraz zastosowanej technologii. Dostarcza też rzetelnej informacji o przydatności gospodarczej odmian dla różnych rejonów kraju przy zastosowaniu właściwych im poziomów agrotechniki. Wpływa to na pełniejsze wykorzystanie postępu biologicznego i naukowego w rolnictwie.

Badane odmiany

W jaki sposób dobierane są odmiany do badań, spośród kilkudziesięciu dostępnych na rynku w danym gatunku? Przede wszystkim sprawdza się trzy lub cztery odmiany wzorcowe wyznaczone przez COBORU. Prowadzone są też doświadczenia nad odmianami starszymi, najwartościowszymi, które potwierdziły w latach wcześniejszych dużą przydatność do uprawy w danych warunkach, w tym wszystkie z „Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa”. Jednym z głównych kryteriów doboru odmian jest ich wysoka wartość gospodarcza, określona na podstawie wyników badań rejestrowych, rozpoznawczych i porejestrowych przeprowadzonych w latach ubiegłych. Obowiązuje ponadto zasada sprawdzania w miarę możliwości wszystkich nowych odmian wpisanych do Krajowego Rejestru przynajmniej w jednym sezonie doświadczalnym.

Wyniki badań

Wszystkie dane płynące z doświadczeń publikowane są na stronach SDOO. Od lutego można zapoznawać się z wynikami z poprzedniego roku, w rozbiciu na poszczególne gatunki. Natomiast w marcu rolnicy mogą dowiedzieć się, jakie gatunki ziemniaków są najlepsze do zasadzenia na ich polach. Wstępne rezultaty doświadczeń ze zbóż ozimych publikowane są na przełomie sierpnia i września. Z kolei wstępne wyniki z ziemniaka, zbóż jarych i doświadczeń ekologicznych, prowadzonych w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach, są udostępniane w październiku.          

 

 

 

Liczba wyświetleń: 91

powrót