Pozostałe
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
Nalewka wiśniowa zakroczymska
Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych – autorem likieru z wina zaprawianego miodem był Hipokrates. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla których produkcja trunków z racji posiadanych sadów przyklasztornych ogrodów stała się ważnym źródłem dochodów. W Polsce zakonną tradycję szybko przyswoiła sobie szlachta, wkrótce też bez domowych nalewek nie mogło się obejść żadne szanujące się gospodarstwo staropolskie. Nalewki są bardzo popularnym produktem na terenie całego kraju. To wspomnienie całego bogactwa tradycji szlacheckich dworów, domostw, gościnności ich mieszkańców, zasobności spiżarni i sadów. Wytwarzanie nalewek z wiśni w okolicach Zakroczymia znane jest od co najmniej 40 lat. Robieniem nalewki zajmują się głównie kobiety, na własne potrzeby. Nalewka wiśniowa zakroczymska produkowana jest głównie z wiśni rosnących w przydomowych sadach. Różnice w smaku spowodowane są głównie ilością zawartego w nalewce alkoholu, a to z kolei zależy od upodobań osób wytwarzających dany produkt. Zgodnie z tradycją, nalewki powstają na bazie wyłącznie naturalnych produktów, mieszając wiśniowy sok z alkoholem w odpowiednich proporcjach.Adres:EKO-FRUIT I.Kostrzewski I.Chyrzyńska s.c.Gałachy 62, 05-170 Zakroczyme-mail: Eko-fruit@wp.pl Nr tel. 508-341-850
więcej o: Nalewka wiśniowa zakroczymskaJabłka grójeckie
Początki powstawania „największego sadu europy” datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa, w tym również sadownictwa. W 1545 roku otrzymała duże połacie ziemi w powiecie grójeckim, o które później dbała, ustanawiając liczne przywileje dla posiadaczy ogrodów. Następnie sadownictwo znalazło umocowanie prawne w akcie królewskim z 1578 roku wydanym przez syna Królowej Bony. Dało to początek rozwoju sadów owocowych, w tym głównie jabłoniowych. W wielu dziełach historycznych znajdują się liczne wzmianki o rozwoju sadów dworskich i chłopskich na terenach Grójecczyzny. W miarę upływu czasu jabłek grójeckich wciąż przybywało i już w 1958 roku lokalni rolnicy mieli do czynienia z klęską urodzaju, co skłoniło zastępcę przewodniczącego Prezydium Powiatowej Rady Narodowej w Grójcu – Wacława Przytockiego do zorganizowania w 1959 roku Dni Kwitnących Jabłoni mających na celu promocję jabłek i regionu. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%.Adres:Stowarzyszenie Sady Grójeckieul. Piłsudskiego 59; 05-600 Grójec.e-mail: stowarzyszenie@jablkagrojeckie.plNr tel. 604 473 413
więcej o: Jabłka grójeckieZasługi na rzecz rozwoju nauki nagrodzone
15 października br w sali Senatu Uniwersytetu Warszawskiego odbył się jubileusz 80-lecia urodzin prof. dr hab. Michała Pietrzaka. Wieloletni pracownik Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, w uznaniu nieocenionego wkładu w rozwój ogólnopolskiego dorobku naukowego, odznaczony został przez marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika Medalem Pamiątkowym Pro Masovia.
więcej o: Zasługi na rzecz rozwoju nauki nagrodzoneCzłonkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Lista produktów tradycyjnych
- Strona z aktualnościami:1
- Przejdź na poprzednią stronę z aktualnościami«
- Strona z aktualnościami:33
- Strona z aktualnościami:34
- Strona z aktualnościami:35
- Strona z aktualnościami:36
- 37
- Strona z aktualnościami:38
- Strona z aktualnościami:39
- Strona z aktualnościami:40
- Strona z aktualnościami:41
- Przejdź na następną stronę z aktualnościami»
- Strona z aktualnościami:105