Aktualności

Dzień Ziemi 2015 za nami

2015.04.27 14:00 , aktualizacja: 2015.04.27 14:50

Autor: oprac.Agnieszka Stabińska, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Drewniane figurki zwierząt fot.arch.UMWM
  • Marszałek sadzi drzewo w Słubicach fot.Marcin Groszewski
  • Występ zespołu młodzieżowego fot.Marcin Groszewski
  • Mazowieckie chleby - zdrowe i bez konserwantów
  • Smażone pierogi z Mazowsza fot.arch.UMWM
  • Regionalne miody fot.arch.UMWM
  • Rękodzieło ludowe - wyroby ceramiczne fot.arch.UMWM
  • Lokalne przysmaki - smalce, sery i kiełbasy fot.arch.UMWM
  • Wilkinowe kosze z kwiatami z bibuły fot.arch.UMWM
  • Dni Ziemi na Polu Mokotowskim fot.arch.UMWM

Międzynarodowy Dzień Ziemi to święto obchodzone w Polsce od 1990 r. Promuje ekologię, zachęca społeczeństwo do dbania o środowisko oraz uczy, że naszą planetę powinno się szanować. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: „Z energią zmieńmy źródła”. Mieszkańcy Mazowsza licznie zgromadzili się m.in. na festynach w Słubicach (pow. płocki) oraz na Polu Mokotowskim w Warszawie.

 

Piękna Ziemia Słubicka…

Odwiedził ją marszałek Adam Struzik, uroczyście otwierając XVI Powiatowy Dzień Ziemi, połączony z tradycyjnym sadzeniem drzew. Na uczestników festynu czekało wiele atrakcji, m.in. występy zespołów, liczne konkursy, kiermasze żywności ekologicznej, wystawa twórczości ludowej, roślin ozdobnych, warsztaty twórcze i ekologiczne, a także pokaz tresury psów. Uczestnicy wysłuchali koncertu jednej z najlepszych orkiestr dętych w regionie – Orkiestry Dętej przy OSP w Słubicach. Wydarzenie zakończyła wspólna zabawa taneczna.

 

Finał na Polu Mokotowskim

Na uczestników czekały m.in. kraina małych przyjaciół OZE, astronomiczna lekcja o klimacie i liczne warsztaty eksperymentalne. Można było dowiedzieć się jak aktywnie spędzać czas w lesie i gdzie ruszyć w poszukiwaniu jeszcze nieodkrytych atrakcji turystycznych. Dla miłośników zdrowej żywności gratka – prezentacja produktów regionalnych, nagrodzonych tegorocznym Laurem Marszałka, jak również producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Można było spróbować m.in. prawdziwego chleba na zakwasie, kozich serów czy ciastek na bazie naturalnych składników.

W program obchodów Dnia Ziemi doskonale wpisały się również warsztaty rękodzieła – ceramiczne i wikliniarskie. Można było samodzielnie wykonać kwiaty z bibułki, a także kurpiowskie byśki – pieczone na ruszcie zwierzątka i postaci z ciasta.   

Festyn objął patronatem honorowym m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Liczba wyświetleń: 656

powrót