Z regionu

O kulturze przy stole

2012.01.20 15:45 , aktualizacja: 2012.01.20 15:57
Autor: Barbara Szemplińska, Delegatura UMWM w Ciechanowie, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
fot.Barbara Szemplińska
fot.Barbara Szemplińska
fot.Barbara Szemplińska

19 stycznia br. w Muzeum Szlachty Mazowieckiej w Ciechanowie odbyło się spotkanie z Zofią Kosińską, z wykształcenia filologiem i pedagogiem, wykładowcą savoir vivre'u na kilku największych uczelniach warszawskich, autorką licznych artykułów i  poradników na ten temat. Wykład obejmował tematykę kultury przy stole.

 

Współczesny savoir vivre to niezwykle praktyczne normy obyczajowe, przydatne i obowiązujące w każdej sytuacji. Ich znajomość jest dziś absolutną koniecznością, nie tylko dla ludzi piastujących wysokie stanowiska. Wśród tematów podejmowanych przez prelegentkę znalazły się zagadnienia: jak poprawnie i elegancko jeść, kłopoty przy stole, najczęściej popełniane błędy, stołowa topografia, rozmowa przy stole, trudne potrawy, serwetki – ich rodzaje i przeznaczenia. Zaprezentowane i omówione zostały także elementy galanterii stołowej. Różnorodność posiłków, okoliczności ich konsumpcji, bogactwo potraw i użytych do nich naczyń, sztućców oraz serwetek sprawiają, że temat jest bardzo rozległy, a lista wskazówek, zasad i zakazów nigdy się nie kończy.

 

Zdobyta podczas spotkania wiedza licznie zgromadzonym słuchaczom pozwoliła nabrać poczucia bezpieczeństwa w różnych sytuacjach, skonfrontować swoje dotychczasowe zachowania. Jak podkreśliła Zofia Kosińska sposób siedzenia przy stole to bardzo ważny element „stołowej” kultury. Stanowi jedną z głównych składowych ogólnego wrażenia, jakie sprawia osoba jedząca.

 

Pomimo przyjętych w naszym kraju norm i zachowań należy pamiętać, że kultura na świecie jest różna. To co dla nas może wydawać się jej brakiem, dla innych jest wyrazem szacunku. Jedno jest pewne, posiłek ma zbliżać ludzi i wymazywać podziały.

Liczba wyświetleń: 548

powrót