Z regionu

XI edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

2011.08.08 10:25 , aktualizacja: 2012.02.29 15:03

Autor: Krzysztof Zaniewski, Departament Rolictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Zachęcamy do udziału w XI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną.

 

Celem konkursu jest:

  1. Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
  2. Poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać
    się jego wizytówką.
  3. Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów
    w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła
    i przetwórstwa.
  4. Nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną
    ze standardami obowiązującymi w UE.

 

W konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby i podmioty, które przedstawią produkty spełniające warunki określone w regulaminie konkursu oraz przyślą, w terminie do 12 sierpnia 2011 r., wypełnione karty zgłoszeniowe, na niżej podany adres:

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

ul. Kruczkowskiego 3, pok. 9

00-380 Warszawa

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Pliki do pobrania

Rozmiar: 43 kB, Liczba pobrań: 328, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 44 kB, Liczba pobrań: 307, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 28 kB, Liczba pobrań: 348, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 562

powrót