Z regionu
III Warszawskie Święto Chleba
2005.10.04 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator
W dniu 2 października br., na Rynku Nowego Miasta w Warszawie odbyło się III Warszawskie Święto Chleba. Honorowy Patronat nad tym wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Korowód wieńców dożynkowych ruszył sprzed budynku Biblioteki przy Krakowskim Przedmieściu i przeszedł przez Plac Zamkowy, Stare Miasto, aż do Rynku Nowego Miasta. Szły w nim zespoły ludowe i przedstawiciele gmin niosący barwne wieńce dożynkowe, warszawscy piekarze z chlebami obrzędowymi, zaproszeni goście Dołączali do nich warszawiacy i turyści zwiedzający Starówkę.
Wśród zaproszonych gości byli m.in. Prezes Rady Naczelnej PSL Jarosław Kalinowski, Wicewojewoda Mazowiecki Adam Mroczkowski, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Marian Sołobodowski.
Na Rynku Starego Miasta wieńce i chleby zostały wręczone gospodarzom dożynek. W trakcie Święta do późnych godzin popołudniowych na estradzie występowały zespoły ludowe, prezentujące przyśpiewki, pieśni i tańce charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Ponadto myśliwscy sygnaliści z Zespołu Szkół Drzewnych i Ochrony Środowiska ze Zwierzyńca grali sygnały myśliwskie, tradycyjnie towarzyszące łowom.

Mieszkańcy Warszawy oraz liczni turyści odwiedzali, rozstawione na Rynku, stoiska piekarzy i twórców ludowych. W największym namiocie prezentował swoje wyroby cech piekarzy. Tradycje tego cechu sięgają 1520 roku. Zwiedzający chętni kupowali pieczywo i ciasta. Cały dochód ze sprzedaży bogatej oferty wypieków, cech przeznaczył na rzecz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla dzieci słabo widzących dr Zofii Galewskiej. Nie zabrakło też atrakcji nawiązujących do przeszłości - chętni mogli spróbować mielenia ziarna na żarnach. W sąsiednich stoiskach można było przyjrzeć się produkcji sękaczy. Pokazywano też jak formuje się ozdobne bochny chleba dożynkowego. Dzieci mogły spróbować swoich sił w tej dziedzinie i chętnie zajmowały się lepieniem figurek z ciasta. Bogato reprezentowana była oferta produktów pszczelich - przeróżne gatunki miodów, spadzi, miodów pitnych, świec woskowych.
Twórcy ludowi zaprezentowali rękodzieło, min. można było kupić pisanki, wycinanki, a także wytwory kurpiowskiej obróbki bursztynu. Wielu nabywców znajdowały rzeźby z drewna, wikliny i gliniane. Powodzeniem cieszył się pokaz wytwarzania dzbanków glinianych na kole garncarskim, a także gliniane gwizdki w kształcie zwierząt i ptaków.
Organizatorem imprezy była Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie, współorganizatorem Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie.

Korowód wieńców dożynkowych ruszył sprzed budynku Biblioteki przy Krakowskim Przedmieściu i przeszedł przez Plac Zamkowy, Stare Miasto, aż do Rynku Nowego Miasta. Szły w nim zespoły ludowe i przedstawiciele gmin niosący barwne wieńce dożynkowe, warszawscy piekarze z chlebami obrzędowymi, zaproszeni goście Dołączali do nich warszawiacy i turyści zwiedzający Starówkę.
Wśród zaproszonych gości byli m.in. Prezes Rady Naczelnej PSL Jarosław Kalinowski, Wicewojewoda Mazowiecki Adam Mroczkowski, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Marian Sołobodowski.
Na Rynku Starego Miasta wieńce i chleby zostały wręczone gospodarzom dożynek. W trakcie Święta do późnych godzin popołudniowych na estradzie występowały zespoły ludowe, prezentujące przyśpiewki, pieśni i tańce charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Ponadto myśliwscy sygnaliści z Zespołu Szkół Drzewnych i Ochrony Środowiska ze Zwierzyńca grali sygnały myśliwskie, tradycyjnie towarzyszące łowom.


Mieszkańcy Warszawy oraz liczni turyści odwiedzali, rozstawione na Rynku, stoiska piekarzy i twórców ludowych. W największym namiocie prezentował swoje wyroby cech piekarzy. Tradycje tego cechu sięgają 1520 roku. Zwiedzający chętni kupowali pieczywo i ciasta. Cały dochód ze sprzedaży bogatej oferty wypieków, cech przeznaczył na rzecz Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla dzieci słabo widzących dr Zofii Galewskiej. Nie zabrakło też atrakcji nawiązujących do przeszłości - chętni mogli spróbować mielenia ziarna na żarnach. W sąsiednich stoiskach można było przyjrzeć się produkcji sękaczy. Pokazywano też jak formuje się ozdobne bochny chleba dożynkowego. Dzieci mogły spróbować swoich sił w tej dziedzinie i chętnie zajmowały się lepieniem figurek z ciasta. Bogato reprezentowana była oferta produktów pszczelich - przeróżne gatunki miodów, spadzi, miodów pitnych, świec woskowych.
Twórcy ludowi zaprezentowali rękodzieło, min. można było kupić pisanki, wycinanki, a także wytwory kurpiowskiej obróbki bursztynu. Wielu nabywców znajdowały rzeźby z drewna, wikliny i gliniane. Powodzeniem cieszył się pokaz wytwarzania dzbanków glinianych na kole garncarskim, a także gliniane gwizdki w kształcie zwierząt i ptaków.
Organizatorem imprezy była Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie, współorganizatorem Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie.
Liczba wyświetleń: 439
powrót