Z regionu

Mazowsze na Targach Smaki Regionów

2010.09.20 09:50 , aktualizacja: 2012.03.01 12:09
Autor: Krzysztof Kuran, Wydział Rolnictwa i Żywności, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

W dniach 11-14 września br. w Poznaniu odbyły się Targi Smaki Regionów, poświęcone regionalnej, naturalnej i tradycyjnej żywności.

 

Wzorem lat ubiegłych w tegorocznej edycji nie mogło zabraknąć stoiska województwa mazowieckiego. Wystawcy z Mazowsza zaprezentowali m.in. tradycyjne wędliny, ekologiczne warzywa, owoce, soki, dżemy. Podczas trwania targów odbyło się również uroczyste wręczenie „Pereł”- nagród przyznawanych zwycięzcom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W tym roku z Mazowsza, nagrodę otrzymali Państwo Marcinkowscy za makaron radziwiłłowski. Wręczeniu „Pereł” towarzyszyła prezentacja najlepszych wyrobów regionalnych i tradycyjnych. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszył się Pawilon Regionów, w którym swoją ofertę przedstawiły regiony, powiaty i gminy z terenu całej Polski. Degustacjom kuchni regionalnej towarzyszyły prezentacje zespołów ludowych.

 

Targi Smaki Regionów, to ekspozycja dzięki której możliwe jest poznanie produktów  o oryginalnym smaku, wytwarzanych na podstawie przepisów, które od lat udaskanalane są przez lokalnych producentów. Produkty regionalne są mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych.
Smaki Regionów są szansą dla hurtowników czy właścicieli sklepów, na nawiązanie owocnej współpracy z dostawcami regionalnych przysmaków.

 

Udział delegacji województwa mazowieckiego w Targach został dofinansowany ze środków Schematu III Pomocy Technicznej PROW na lata 2007–2013, w ramach realizacji Planu Działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim na lata 2010-2011.

Liczba wyświetleń: 636

powrót