Z regionu

II Puchar Mazowsza w grillowaniu

2010.07.07 10:20 , aktualizacja: 2012.03.01 13:39

Autor: opraco. A. Stabińska, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

Na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w Ząbkach  3 lipca 2010 r. odbył się drugi konkurs gastronomiczny o Puchar Mazowsza w Grillowaniu. Zwycięskiej drużynie Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego wręczył Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Waldemar Roszkiewicz.

 

Do rywalizacji stanęło dziesięć ekip,reprezentujących: Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (dwie drużyny), Zespół Szkół Gastronomicznych nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Koło Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku, urzędy miast w Legionowie i w Ząbkach, oraz działające na Praskiej Giełdzie Spożywczej hurtownie Reg-Drób i Alosa.

 

Poszczególne drużyny przygotowały na grillu po jednym daniu mięsnym, rybnym lub wegetariańskim. Jury, którego przewodniczącymi byli: Carlos González-Tejera (jury degustacyjne) oraz Adam Michalski (jury techniczne), oceniało wygląd i aranżację, dobór składników i smak dania konkursowego, jak również profesjonalizm drużyn przy przygotowaniu potraw.

 

Spośród startujących ekip, największe uznanie i pierwszą nagrodę zdobył zespół reprezentujący miasto Ząbki. Danie przygotowane przez zwycięską ekipę to pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym, pod sosem ze świeżych kurek w towarzystwie kolorowych szaszłyków warzywnych. Drugą nagrodę uzyskała ekipa Reg-Drobiu za słodko-ostre polędwiczki wieprzowe i miodową karkówkę z grilla. Trzecie miejsce przyznano zespołowi reprezentującemu Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie. Przygotowany przez nich grillowany tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej, został nagrodzony pucharem Prezesa Praskiej Giełdy Spożywczej Zenona Daniłowskiego.

 

Zmagania mistrzów kuchni obserwowało blisko tysiąc mieszkańców Ząbek i okolicznych miejscowości, którzy mieli możliwość degustacji nagrodzonych potraw.

Liczba wyświetleń: 430

powrót