Z regionu
„Gotowanie na polanie” w sierpeckim skansenie
2010.05.04 14:20 , aktualizacja: 2012.03.01 14:39
Autor: Agnieszka Jezierska-Chalicka, MWM w Sierpcu, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Majówka w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu upłynęła pod znakiem odkrywania kulinarnego dziedzictwa regionu. Cykliczna impreza „Gotowanie na polanie”, która odbyła się 2 maja br., tym razem połączona została z inicjatywą samorządu województwa „Poznajemy Smaki Mazowsza”. W uroczystościach w sierpeckim skansenie wziął udział m.in. Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.
Tradycyjnie, jednym z najważniejszych wydarzeń pikniku był konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”. Umiejętności kulinarne uczestników oceniało pięcioosobowe jury, w którym zasiadał gość specjalny tegorocznego „Gotowania na polanie”, znany szef kuchni, Robert Sowa. Spośród smakołyków przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, uczniów okolicznych szkół oraz firmy gastronomiczne wybrano m.in. najsmaczniejszą zupę, potrawę mięsną, napój i ciasto. Symbolicznymi nagrodami, ufundowanymi przez samorząd województwa, uhonorowani zostali nie tylko wszyscy uczestnicy konkursu, ale także zwycięzcy przeznaczonej dla publiczności loterii.
Podczas pikniku odbyły się także: kiermasz żywności oraz pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego m.in. pokaz garncarstwa, pracy kowala, przędzenia wełny na kołowrotku, haftu, koronki i wikliniarstwa. Przez cały dzień na polanie paliło się ognisko, przy którym pieczono kiełbaski, a najmłodsi uczestnicy pikniku mogli spędzić dzień na specjalnie dla nich przygotowanym placu zabaw z licznymi atrakcjami sportowo-edukacyjnymi.
Tegoroczne „Gotowanie na polanie” rozpoczęło cykl imprez „Poznajemy Smaki Mazowsza” organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego. Dzięki nim mieszkańcy Mazowsza będą mogli poznać mazowieckie produkty tradycyjne i ich producentów. Celem przedsięwzięcia jest także zwrócenie uwagi konsumentów na jakość produktów i żywności.
Liczba wyświetleń: 533
powrót