Z regionu

Tradycyjne produkty regionalne – szansą dla mazowieckiego rolnictwa

2009.12.10 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

8 grudnia br. w Ostrołęce odbyła się konferencja pn. „Przetwarzanie własnych surowców spożywczych w gospodarstwach rolnych Mazowsza – szanse i uwarunkowania”. Było to ostatnie z cyklu spotkań, dotyczących przetwórstwa, jakie organizował w tym roku w poszczególnych delegaturach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich.

Celem konferencji było przekazanie zainteresowanym rolnikom, doradcom rolniczym oraz przedstawicielom administracji samorządowej wiedzy na temat możliwości przetwarzania w gospodarstwach rolnych surowców uzyskiwanych przez rolników.

Wśród prelegentów znalazł się m.in. przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Modernizacji terenów Wiejskich Krzysztof Zdaniewski, który zwrócił uwagę na potencjał lokalnego dziedzictwa kulinarnego, będącego czynnikiem rozwoju lokalnych społeczności. O wymaganiach prawnych dla rolników prowadzących przetwarzanie zwierzęcych surowców rolnych we własnych gospodarstwach opowiedziała przedstawicielka Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Izabela Florszczyk. Szczególny nacisk położono na możliwości produkcji serów zagrodowych. Ekspert w dziedzinie produkcji serów na terenie Polski Eugeniusz Mientkiewicz, ze względu na uwarunkowania geograficzne Mazowsza, zachęcał do rozwinięcia tej formy działalności, przedstawił praktyczne przykłady i omówił rzeczywiste problemy przetwórstwa zagrodowego.

Podczas konferencji odbyła się degustacja produktów tradycyjnych. Spotkanie stało się również okazją do konsultacji i wymiany doświadczeń związanych z produkcją i przetwórstwem produktów rolnych.

W seminarium wzięli udział m.in.: Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Mazowieckiego Marian Krupiński oraz Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Ostrołęce Mariusz Popielarz.

Liczba wyświetleń: 447

powrót