Z regionu

Nagrody w konkursie „Smak Ekologicznej Żywności” rozdane

2009.12.11 00:00

Autor: Sylwia Skoczeń, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

Zakończył się konkurs „Smak Ekologicznej Żywności”, adresowany do uczniów ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i przedszkoli z terenu Mazowsza, którego celem było kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży poprzez promowanie certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego. Wręczenie nagród laureatom odbyło się 9 grudnia br. w Zespole Szkół Nr 69 przy ul. Drewnianej 8 w Warszawie.

W tegorocznej, szóstej, edycji konkursu wzięło udział ponad 800 przedszkolaków i uczniów. Nadesłano 22 prace plastyczne, 19 Przewodników dla Małego Smakosza oraz 17 prezentacji multimedialnych. W ocenie prac nacisk położono przede wszystkim na samodzielność, staranność wykonania, kreatywność i związek z tematem.

Dzieci wykazały się pomysłowością, a prace prezentowały wysoki poziom artystyczny. Ostatecznie pierwsze miejsce w poszczególnych kategoriach wiekowych zajęli: Aleksandra Sienkiewicz z Przedszkola nr 9 w Wyszkowie, Monika Kuchta z Zespołu Szkół w Somiance oraz Wojciech Warowny i Michał Borkowski (praca dwuosobowa) z Gimnazjum nr 40
w Warszawie.

Nagrodami w konkursie były: wycieczka do gospodarstwa eko-agroturystycznego dla uczniów z klas laureatów, którzy zajęli I miejsce, paczki ekologiczne, szkolenie dla nauczycieli laureatów konkursu na temat ekologii i ekologicznej żywności, książki, ekrany projekcyjne i mikroskopy dla szkół podstawowych i gimnazjów oraz wyposażenie placów zabaw dla przedszkoli. Nagrody laureatom konkursu wręczył dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego Radosław Rybicki.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 27 kB, Liczba pobrań: 367, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 431

powrót