Z regionu

Konkurs „Polski Producent Żywności 2008” na Mazowszu rozstrzygnięty

2008.06.18 00:00

Autor: Szymon Denis, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna

Kapituła wojewódzka Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2008” dokonała wyboru najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza zgłoszonych do tego ważnego dla branży spożywczej konkursu.

To prestiżowe wydarzenie organizowane jest przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i służy promocji polskich artykułów spożywczych. W selekcji wyrobów zastosowano kryteria estetyczne, smakowe, zapachowe. Pod uwagę wzięto również warunki wytwarzania i konkurencyjność zgłoszonych produktów.

Laureatami etapu wojewódzkiego „Polskiego Producenta Żywności 2008” w województwie mazowieckim zostały następujące firmy:
  • Spółdzielnia Mleczarska „Rolmlecz” za Ser Ementaler Czarnoleski ser twardy typu szwajcarskiego
  • Krokus – Przetwórnia owoców i warzyw za Borowik marynowany 750 ml
  • Z.P.H.U „Multi Smak” Mieczysław Miśkiewicz za Sałatkę grecką
  • BEKON Mieczysław Podgórski za Salceson – Rolada Królewska
  • PPH Artlex Grażyna i Andrzej Jagiellscy za Makaron Babuni
  • OSM w Kosowie Lackim za Ser Edamer – typu szwajcarsko-holenderskiego pełnotłusty
  • OSM w Siedlcach za Twaróg Półtłusty klinek – twarda folia
  • ZBIRPP Makuch Tomasz – Zwoleń za Chleb Wiejski.

Zwycięskie produkty wyróżniają się najwyższą jakością i wyjątkowymi walorami smakowymi. Wręczenie nagród przez Marszałka Województwa Mazowieckiego finalistom etapu regionalnego odbędzie się podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego w Zwoleniu w dniu 31 sierpnia br. Laureaci etapu wojewódzkiego zostali jednocześnie nominowani do etapu krajowego, którego finał odbędzie się na targach Polagra Food w Poznaniu.

Liczba wyświetleń: 483

powrót