Z regionu
Konkurs „Polski Producent Żywności 2008” na Mazowszu rozstrzygnięty
2008.06.18 00:00
Autor: Szymon Denis, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna
Kapituła wojewódzka Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2008” dokonała wyboru najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza zgłoszonych do tego ważnego dla branży spożywczej konkursu.
To prestiżowe wydarzenie organizowane jest przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i służy promocji polskich artykułów spożywczych. W selekcji wyrobów zastosowano kryteria estetyczne, smakowe, zapachowe. Pod uwagę wzięto również warunki wytwarzania i konkurencyjność zgłoszonych produktów.
Laureatami etapu wojewódzkiego „Polskiego Producenta Żywności 2008” w województwie mazowieckim zostały następujące firmy:
Zwycięskie produkty wyróżniają się najwyższą jakością i wyjątkowymi walorami smakowymi. Wręczenie nagród przez Marszałka Województwa Mazowieckiego finalistom etapu regionalnego odbędzie się podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego w Zwoleniu w dniu 31 sierpnia br. Laureaci etapu wojewódzkiego zostali jednocześnie nominowani do etapu krajowego, którego finał odbędzie się na targach Polagra Food w Poznaniu.
To prestiżowe wydarzenie organizowane jest przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i służy promocji polskich artykułów spożywczych. W selekcji wyrobów zastosowano kryteria estetyczne, smakowe, zapachowe. Pod uwagę wzięto również warunki wytwarzania i konkurencyjność zgłoszonych produktów.
Laureatami etapu wojewódzkiego „Polskiego Producenta Żywności 2008” w województwie mazowieckim zostały następujące firmy:
- Spółdzielnia Mleczarska „Rolmlecz” za Ser Ementaler Czarnoleski ser twardy typu szwajcarskiego
- Krokus – Przetwórnia owoców i warzyw za Borowik marynowany 750 ml
- Z.P.H.U „Multi Smak” Mieczysław Miśkiewicz za Sałatkę grecką
- BEKON Mieczysław Podgórski za Salceson – Rolada Królewska
- PPH Artlex Grażyna i Andrzej Jagiellscy za Makaron Babuni
- OSM w Kosowie Lackim za Ser Edamer – typu szwajcarsko-holenderskiego pełnotłusty
- OSM w Siedlcach za Twaróg Półtłusty klinek – twarda folia
- ZBIRPP Makuch Tomasz – Zwoleń za Chleb Wiejski.
Zwycięskie produkty wyróżniają się najwyższą jakością i wyjątkowymi walorami smakowymi. Wręczenie nagród przez Marszałka Województwa Mazowieckiego finalistom etapu regionalnego odbędzie się podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego w Zwoleniu w dniu 31 sierpnia br. Laureaci etapu wojewódzkiego zostali jednocześnie nominowani do etapu krajowego, którego finał odbędzie się na targach Polagra Food w Poznaniu.
Liczba wyświetleń: 483
powrót