Z regionu
Zdrowie w naszych rękach
2017.09.15 08:15 , aktualizacja: 2017.09.15 14:23
Autor: Małgorzata Wielechowska, Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska
- Podczas konferencji nie...
- Wśród uczestników była...
- Uczestnicy posłuchali...
- Kryspin Mitura przekonywał,...
- Spotkanie przyciągnęło...
- Promocja zdrowia i edukacja...
- O roli pielęgniarki w...
- Uczestnicy otrzymali...
- Konferencja przyciągnęła...
- Eksperci poruszyli wiele...
By poprawić jakość życia, konieczna jest edukacja zdrowotna w placówkach medycznych. Zgodnie z tą zasadą zorganizowano w Siedlcach konferencję szkoleniową pod hasłem „Człowiek w zdrowiu i chorobie – wyzwania promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej”.
To już piąta edycja wydarzenia Wydziału Nauk o Zdrowiu Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej oraz Zespołu Promocji i Edukacji Zdrowotnej Mazowieckiego Szpitala Wojewódzkiego w Siedlcach Sp. z o. o.
Spotkanie było świetną okazją, by uświadomić sobie, jak ważna – zarówno dla pacjentów, jak i lekarzy – jest edukacja zdrowotna. W pełni zgadza się z tym stwierdzeniem członek zarządu Elżbieta Lanc, która wzięła udział w konferencji.
Eksperci, którzy uczestniczyli w wydarzeniu podkreślali, że promocja zdrowia powinna być podstawą tworzenia skutecznych programów zmierzających do poprawy jakości życia każdego człowieka. Uwagę na ten aspekt działalności powinny zwracać wszystkie placówki medyczne.
Eksperci omówili m.in. wskaźniki realizacji standardów Health Promoting Hospitals w Mazowieckim Szpitalu Wojewódzkim, a także rekomendacje dotyczące działań na rzecz współpracy z pacjentami i ich rodzinami.
Podkreślali też rolę pielęgniarek w poprawie przestrzegania zaleceń terapeutycznych, a pielęgniarek rodzinnych – w profilaktyce i monitorowaniu pacjentów z przewlekłymi chorobami układu krążenia.
Uczestnikom przypomniano również, jak istotna jest woda. Nie tylko reguluje ciśnienie tętnicze, utrzymuje odpowiedną temperaturę ciała, ale też obniża stres i potrafi dodać energii, kiedy czujemy się wycieńczeni. Odżywia też naszą skórę i działa podobnie jak błonnik – pozwala rozpuszczać cząstki jedzenia i niepotrzebne składniki, a następnie przesyłać je przez przewód pokarmowy.
Inicjatywy promujące edukację zdrowotną są niezwykle cenne w dzisiejszym zabieganym świecie.
Liczba wyświetleń: 253
powrót