Z regionu
Kulinarny raj w Płońsku
2017.06.14 13:05 , aktualizacja: 2017.06.14 15:11
Autor: Krzysztofa Zaniewski, (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
- 
				
					 fot. Krzysztof Zaniewski fot. Krzysztof Zaniewski
Goście Mazowieckich Dni Rolnictwa mieli okazję poznać laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Do płońskiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. To już XVII edycja tego konkursu, który co roku gromadzi wielbicieli dobrego jedzenia.
Dużo i bardzo smacznie
W kategorii „Produkt” wpłynęło 58 zgłoszeń, a w kategorii „Potrawa” zgłosiły sie 3 drużyny. Komisje miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy były nie tylko przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale także smaczne i starannie przygotowane. Oceniane były i w kilku kategoriach:
- 
	produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego, 
- 
	produkt regionalny pochodzenia roślinnego, 
- 
	napój regionalny, 
- 
	inny produkt regionalny, 
- 
	część gastronomiczna. 
Najlepsze produkty
W tej kategorii komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. Zwycięskie "Produkty" to:
- 
	Skołatowski salceson biały zgłoszony przez Artura Zarzyckiego z Skołatowa, 
- 
	Kotlety z leszcza zegrzyńskiego, które przygotowała Iwona Garbulińska z Dosina, 
- 
	Śledź macerowany w oleju lnianym – dzieło Hanny Kowalskiej z Winnik, 
- 
	Jogurt naturalnie naturalny zgłoszony przez Dorotę Dyga z Gąsiorowa, 
- 
	Masło wiejskie z Markowej Marka Zalewskiego z Nowego Pawłowa, 
- 
	Miód nektarowo-spadziowy od Adama Piotrkowskiego z Żuromina, 
- 
	„Romans na gałęzi”– mus jabłkowo-gruszkowy zgłoszony przez Małgorzatę Dąbrowską; Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego Bończa z Bończy, 
- 
	Chleb żytni z ziarnem upieczony przez Pawła Milewskiego z Sońska, 
- 
	Busłowe łapy przygotowane przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic, 
- 
	Naturalny sok jabłkowo-buraczny z Gospodarstwa Sadowniczego MB Monika Bankiewicz z Komorowa, 
- 
	Miód pitny trójniak Grzegorza Melzackiego ze Strzegowa. 
Ponieważ liczba i jakość produktów były dużym wyzwaniem, komisja przyznała również wyróżnienia za:
- 
	Szynkę wędzoną z Karniewa Adama Węgłowskiego z Karniewa, 
- 
	Ser biały twarogowy zgłoszony przez Krzysztofa Kietlińskiego z Zakrzepkowa Kopijki, 
- 
	Perłę Urzecza – miód nawłociowy z Gospodarstwa Pasiecznego Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk, 
- 
	Konfiturę z płatków róży ugotowana przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic, 
- 
	Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych zgłoszony przez Mariannę Barbarę Sobieraj i Magdalenę Bukowską z Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie w Czernicach Borowych, 
- 
	Oponki mazowieckie – dzieło Marii Pietrzak z miejscowości Guty, 
- 
	Placek drożdżowy z kruszonką upieczony przez Teresę Wicopolską z miejscowości Młody Niedróż, 
- 
	Dyniówkę Haliny Nałęcz z Marynina. 
Nagrody przyznała również Agencja Rynku Rolnego za:
- 
	Szynkę nadbużańską wędzoną na zimno Cecyli Kur z Białobrzegów, 
- 
	Kozie kulki niedźwiedzie w oliwie, zgłoszone przez Natalię Herman Manufaktura Wiejska Racibory z miejscowości Racibory, 
- 
	Chleb ksawerski wypiekany przez Bernatę Adach z Koła Gospodyń Wiejskich Ksawerów Stary z Ksawerowa Starego, 
- 
	Zsiadlak – sernik z mleka zsiadłego Jolanty Płocharskiej z Jachranki. 
Potrawy
Wysoki poziom wykonania i niezwykły smak cechowały wszystkie zgłoszone w tej kategorii dania, dlatego komisja zdecydowała nagrodzić wszystkie. Miejsca I za Barszcz szczawiowy na żeberkach z jajkiem, ziemniakami z wody i Pierogi z mięsem otrzymały Ewa i Anna Mitowskie z Seroczyna. Rosół z pulpetami drobiowymi i Królik w sosie śmietanowo-koperkowym zgłoszony przez Milenę Oglęcką z miejscowości Żochy przyniósł autorce II miejsce. Jadwiga Wołynik z Legionowa zajęła miejsce III za Polewkę szczawiową i Tradycyjnego królika polskiego duszonego w śmietanie z dodatkiem miodu.
Perły
Dodatkowo do nagrody „Perła 2017” komisja nominowała 4 produkty:
- 
	Kaszankę gryczaną zgłoszoną przez Adama Węgłowskiego z Karniewa, 
- 
	Markowy ser biały według przpisu Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa, 
- 
	Chleb razowy Ratuszowy z Siedlec z Piekarni Ratuszowej Radzikowscy z Siedlec, 
- 
	Olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztofa Kowalskiego z Winnik. 
Jedzenie to nasze dziedzictwo
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest elementem dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap II – 2017 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Biura Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim. Jego twórcy chcą ochronić i zachować dziedzictwo kulinarne regionów przez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Liczba wyświetleń: 509
powrót 
                             
                             
                            
                            
                         
                            
                            
                            