Z regionu
Młodzież czuje ekologiczny smak
2017.06.14 11:25 , aktualizacja: 2017.06.28 08:21
Autor: Biuro Prasowe UMWM, Wprowadzenie: Paweł Burlewicz
Co oznacza skrót BMI? Z czego produkowany jest olej rydzowy? Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Dlaczego powinno się ograniczyć spożycie soli? – to przykładowe pytania, z którymi mierzyli się uczestnicy XIV konkursu „Smak ekologicznej żywności”.
Ekologiczna żywność jest smaczna i zdrowa. Wiele osób zwraca uwagę na pochodzenie i jakość wybieranego jedzenia, a szczególnie warto ją polecać dzieciom i alergikom.
– To już czternasta edycja konkursu, a zainteresowanie nie słabnie. Bardzo się cieszę, że młodzi ludzie pogłębiają wiedzę na temat ekologicznego rolnictwa oraz żywności z niego pochodzącej – podkreśla Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Imponują wiedzą
Uczestnicy organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego konkursu „Smak ekologicznej żywności” wiedzą, czym cechuje się rolnictwo ekologiczne i które produkty są najwartościowsze.
– Potrafią m.in. wskazać naturalne i chemiczne środki ochrony roślin, wiedzą czym jest kompost, wiele mówią na temat zdrowej żywności. To potwierdzenie, że dzieci i młodzież są świadomymi konsumentami. A wybór wartościowych produktów nie jest łatwy, dlatego warto znać symbole i loga wskazujące, że coś jest ekologiczne – podkreśla dyrektor Kazimierz Porębski.
Do ostatniego etapu przystąpiło 14 uczniów ze szkół podstawowych i 19 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.
Laureaci konkursu „Smak ekologicznej żywności”
Szkoły podstawowe:
I miejsce – Dorota Enerlich – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski),
II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),
III miejsce – Natalia Bilińska – Publiczny Zespół Szkół i Przedszkoli Samorządowych w Sochocinie (pow. płoński).
Gimnazja:
I miejsce – Julita Głodkowska – Gimnazjum w Lesznie (pow. przasnyski),
II miejsce – Wiktoria Masłowska – Zespół Szkół w Goworowie (pow. ostrołęcki),
III miejsce – Anna Błaszczak – Gimnazjum Publiczne im. Ludwika Krasińskiego w Krasnem (pow. przasnyski).
Nagrodami w konkursie były: za I miejsce – tablet (ufundowany przez Agencję Rynku Rolnego), za II – aparat cyfrowy, za III – smartwatch. Nagrody za II i III miejsce zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom oraz grę planszową „M@zowszanie”. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała miła niespodzianka – zwiedzanie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Liczba wyświetleń: 221
powrót