Z regionu
„Mazowsze Pachnące Papryką”
2016.09.28 15:25
Autor: Marta Król (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk
Tak brzmiało tegoroczne hasło stoiska Samorządu Województwa Mazowieckiego na poznańskich Targach Smaki Regionów (24-27 września br). Zostało przygotowane wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Razem dla Radomki”, a za serwowane potrawy z papryki odpowiedzialne było Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu.
Stoisko
Mazowiecka ekspozycja postawiła tym razem na „Paprykę Przytycką”, jako jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów rolniczych w województwie. Promowano producentów papryki z regionu radomskiego oraz wytwórców przetworów regionalnych i tradycyjnych. Nie zabrakło pokazu kulinarnego oraz degustacji smakołyków, m.in. leczo z papryki. Swoje wyroby prezentowały także: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Grodzisk Mazowiecki, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy z Siedlec, firma Eterno oraz Gospodarstwo Krzysztofa Kowalskiego. W niedzielę do wspólnej zabawy gości stoiska zapraszał zespół folklorystyczny „Wieniawa”.
Trofea
Podczas targów wręczono Nagrody Perła 2016 w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się reprezentanci Mazowsza –Tomasz Rachocki – Turska Dolina Mini Mleczarnia oraz Restauracja Kugiel z Ostrołęki. Dodatkowo, nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymała Anna Szpura ze Starej Kornicy.
W konkursie o Złoty Medal Targów tryumfowały firma KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk – za Powidła śliwkowe bez cukru oraz Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego – za Nalewkę tarninową. Firma Eterno, jako jedyna z Mazowsza, odebrała nagrodę w konkursie Polski Producent Żywności.
Wsparcie finansowe
Udział Samorządu Województwa Mazowieckiego na Tragach Smaki Regionów został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Liczba wyświetleń: 292
powrót