Z regionu
O dziedzictwie kulinarnym w Oslo
2016.09.05 13:20 , aktualizacja: 2016.09.05 15:51
Autor: Justyna Niedzielak, RW, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- fot. Regional Matkultur...
- fot. Regional Matkultur...
- fot. Regional Matkultur...
- fot. Regional Matkultur...
- fot. Justyna Niedzielak
Stolica Norwegii gościła uczestników Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest województwo mazowieckie. Spotkanie było okazją do wymiany uwag, pomysłów i doświadczeń.
Podczas dwudniowego spotkania koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych przedsiębiorców z 6 państw (Turcji, Norwegii, Chorwacji, Niemiec, Szwecji, Polski) dyskutowali nad sposobami wzmocnienia marketingowej skuteczności sieci oraz możliwościami pozyskiwania funduszy na poszerzenie działalności. Omówiono także zeszłoroczny i przyszły budżet.
Mazowieckie specjały na norweskim stole
Województwo mazowieckie, oprócz przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, reprezentowała grupa mazowieckich przedsiębiorców: Bożena Polak-Stojanova oraz Małgorzata Borkowska – restauracja i sklep „Zaścianek Polski” z Siedlec, Zbigniew Durajczyk – „Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk” ze wsi Cieciszew, gmina Konstancin-Jeziorna oraz Ksenia Majewska – „Nalewki staropolskie” z Warszawy.
Kulinarne dziedzictwo
Podczas wizyt studyjnych odwiedzono podmioty z regionu Oslofjord działające w sieci: restaurację i browar Kringler, sklep ze zdrową żywnością położony na terenie szkoły rolniczej (liceum) oraz farmy Gårdsbutikken Beite i Grøndalen gård (hodowla krów, świń), gdzie wytwarzany jest popularny w Norwegii ser Nýr. Zrzeszone w sieci restauracje – Gamle Tårnhuset, Gamle Raadhus czy Brasserie Paleo na co dzień serwują dania przyrządzone z produktów dostarczonych przez lokalnych producentów żywności. Organizują też spotkania typu „poznaj rolnika”, w trakcie których gospodarze opowiadają o serwowanych produktach.
Fundusze
Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Oslo współfinansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Liczba wyświetleń: 218
powrót