Z regionu
Wioska kulinarna w Podcierniu otwarta
2014.10.13 15:20 , aktualizacja: 2014.10.14 08:41
Autor: Radosław Strzaliński (WZ), Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska
Gdzie najszybciej zdobyć wiedzę na temat kuchni tradycyjnej, produktów i zwyczajów lokalnych? W gminie Cegłów, a dokładnie w miejscowości Podciernie otwarto właśnie wioskę kulinarną zrealizowaną w ramach środków unijnych.
W zmodernizowanym obiekcie odbywać się będą rozmaite pokazy i kursy kulinarne w formie nauki i zabawy. Będą w nich uczestniczyć zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy gotowania. Słuchacze zdobędą kulinarną wiedzę i nauczą się, jak przygotować regionalne potrawy.
W planach jest również organizacja wielu innych atrakcji: pokazów strażackich, lekcji regionalizmu (dotyczących etnografii regionu, folkloru, zabytków), warsztatów „Cegłowensis” i wycinanek artystycznych (zajęcia z ludowej twórczości i tradycyjnych sposobów spędzania wolnego czasu).
Projekt pod nazwą „Wioska kulinarna w Podcierniu – utworzenie kompleksowej oferty turystycznej Gminy Cegłów” przewidywał remont budynku, tj. wymianę pokrycia dachowego, stolarki okiennej, drzwi oraz instalacji elektrycznej. W ramach inwestycji wyremontowano łazienki i wykonano podjazd dla niepełnosprawnych. Udało się też utwardzić plac kostką i zakupić techniki audio.
Dla zapewnienia kompleksowości oferty turystycznej projekt będzie realizowany w partnerstwie z organizacjami pozarządowymi: Stowarzyszeniem Rozwoju Wsi Podciernie i Okolice oraz Stowarzyszeniem „Biegacz Cegłów”.
W uroczystym otwarciu wioski kulinarnej udział wzięła m.in. członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, która podkreśliła, że dzięki kreatywności mieszkańców i samorządowców potrafimy wykorzystać lokalne wartości, takie jak kultura i kuchnia regionalna do promocji na terenie całego województwa.
Projekt jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2007–2013 działania Turystyka. Wartość dofinansowania wynosi około 370 tys. zł.
Liczba wyświetleń: 390
powrót