Z regionu

Mazowsze na VII Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Regionalnej

2014.10.07 10:55

Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

VII Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD za nami. Na  stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego (130m) 16 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych. Można było skosztować tradycyjnie wypiekanego chleba, przetworów przygotowywanych według dawnych receptur, serów, wędzonych ryby, tłoczonych soków owocowych, przypraw, ziół, nalewek i miodów.

 

Targi w Łodzi to jedno z ważniejszych wydarzeń branży ekologicznej żywności w Polsce i Europie środkowo-wschodniej. W tegorocznej edycji imprezy przedstawiono szeroką ofertę wystawienniczą oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających konsumentach ekologicznego trybu życia. Jednym z wydarzeń było rozstrzygniecie ogólnopolskiego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”, w którym wyróżniono Sabinę i Mieczysława Mąków z Kurpi.

 

Tegoroczne targi przyciągnęły ponad 300 wystawców i 10 tys. zwiedzających – przedstawicieli kadry menedżerskiej, rolników, producentów, przetwórców, właścicieli sklepów oraz dystrybutorów żywności wysokiej jakości
z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Wielkiej Brytanii, Włoch, Austrii, Republiki Czeskiej, Niemiec, Bułgarii.

 

Województwo mazowieckie zaprezentowało nie tylko regionalne i tradycyjne produkty, ale także foldery i materiały promocyjne przedstawiające ofertę turystyczno-kulturalną całego regionu.

 

Projekt VII Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej „NATURA FOOD” został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013.

 

  • fot. archiwum UMWM
  • fot. archiwum UMWM
  • fot. archiwum UMWM
  • fot. archiwum UMWM
  • fot. archiwum UMWM

Liczba wyświetleń: 182

powrót