Z regionu

Smaki regionów 2014

2014.06.18 14:55 , aktualizacja: 2014.06.25 10:09

Autor: Krzysztof zaniewski, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot.Krzysztof Zaniewski
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka
  • fot. Maria Janicka

Za nami finał regionalny czternastej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2014 zorganizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy aktywnej współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem  Doradztwa Rolniczego w Warszawie.

 

Konkurs służy idei wyszukiwania i utrwalania dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgodnie z regulaminem, przebiegał w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę regionalną oraz na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Do pierwszej zgłosiło się 8 zespołów, a w gronie produktów rywalizowało 51 wyrobów.

 

Komisje konkursowe złożone z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zdecydowały o wyłonieniu zwycięzców w poszczególnych kategoriach.

 

W opinii jury tegoroczny konkurs wyróżniał się spośród innych edycji szczególnie wysokim poziomem zaprezentowanych potraw i produktów. Także strona estetyczna eksponowanych wyrobów była wyjątkowa. Konkurs służy idei wyszukiwania i utrwalania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

 

POTRAWY

 

I miejsceForszmak z dzika, polędwiczki z jelenia duszone przygotowane przez Marię Lipską – Dwór Dłużniewo Restauracja Hotel Gastronomia Kaprys Arkadia z Baboszewa, powiat płoński,

 

II miejsce – Grzybowa na zakwasie, królik duszony w białym winie z warzywami – produkt Zofii Leszczyńskiej – Gospodarstwo Agroturystyczne Dworek nad Wkrą z Brudnicy, powiat żuromiński,

 

III miejsce – Zupa rybna z Puszczy Białej, policzki wołowe z rwakami przygotowane przez Adrianę Machnacz - Gospodarstwo Agroturystyczne Młyn Gąsiorowo, powiat pułtuski.

 

PRODUKTY REGIONALNE

 

1)     Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

w podgrupie Produkty i przetwory mięsne Komisja Konkursowa przyznała dwa I Miejsca:

a)     Palcówka dworska (kiełbasa palcem napychana) przygotowana przez Martynę Częścik z Żulina, powiat węgrowski.

b)    Salceson biały produkt Gerarda Sobolewskiego PPHU – Dzierzążnia 34, powiat płoński.

Wyróżnienie zdobyła Kaszanka wiejska wyrób Małgorzaty Kwiatkowskiej –  Wyroby Wiejskie Regionalne z Wólki Kikowskiej 14, powiat nowodworski,

2)     Produkty i przetwory z ryb

I miejsce – Pasta rybna z Radziwiłłowa przygotowana przez Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich z Radziwiłłowa Mazowieckiego, powiat żyrardowski

3)     Produkty mleczne

I miejsce – Masło śmietankowe wyrób Tomasza Rachockiego z Turzy Małej, powiat mławski

Wyróżnienie – Ser podpuszczkowy przygotowana przez Ewę Jurzyk z Lutobroku, powiat pułtuski

4)     Miody

I miejsce zajął Miód Wesoła Pszczółka Wielokwiatowy wyprodukowany przez Janusza Ambroziaka – Pasieka Koniczynka z Ugniewa, powiat ostrowski.

 

II PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO

 

Przetwory owocowe

 

I miejsce – Powidła śliwkowe wyprodukowane przez Annę Szpurę ze Starej Kornicy, powiat łosicki.                                  

 

Wyróżnienie zdobyła Konfitura borówkowa z gruszką – wyrób Ewy Wołosewicz ze Starych Trębic, powiat siedlecki.

 

Przetwory warzywne

 

I miejsce – Soczewicowe zlepieńce wyprodukowane przez Iwonę Garbulińskąz Dosina, powiatlegionowski           

 

Wyróżnienie zdobył Pieróg „Danusi” przygotowany przez Danutę Woźniak Koło gospodyń Wiejskich w Zdzichowie, powiat szydłowiecki.

 

Produkty zbożowe

 

I miejsce – Chleb żytni razowy na zakwasie wyrób Grażyny Więch z Ossowa, powiat wołomiński.    

                                  

Wyróżnienie zdobył  Chleb wieloziarnisty wyprodukowany przez Jagodę Sikorską Stowarzyszenie Kobiet Gminy Załuski – Szczytno, powiat płoński.

 

Wyroby cukiernicze

 

I miejsce – Tort marengowy produktJadwigi Wołynik  z Legionowa.

 

Wyróżnienie zdobyłyJarzębinki przygotowane przez Michała Adamczyka Gospodarstwo Agroturystyczne „Sielanka Raciąż” – Pólka  Raciąż, powiat płoński.

 

NAPOJE REGIONALNE

 

Napoje bezalkoholowe

 

I miejsce – Mętny sok wyciskany na zimno wyprodukowany przez Tomasza Bieńkowskiego z Zapiecek, powiat nowodworski.

 

Napoje alkoholowe

 

I miejsce – Smorodinówka przygotowana przez  Halinę Nałęcz z Marynina, powiat legionowski.

 

Wyróżnienia

 

Nalewka „Miętówka Szczepana” produkt Anety Krasuskiej ze Zdziechowa, powiat szydłowiecki.           

Nalewka „Mlekówka” wyprodukowana przez Adrianę Machnacz - Gospodarstwo Agroturystyczne Młyn Gąsiorowo, powiat pułtuski.

 

IV INNE PRODUKTY REGIONALNE

 

Nagród i wyróżnień nie przyznano.

 

PRODUKTY NOMINOWANE DO „PERŁY 2014”

 

Produkty mleczne

 

TWARÓG PÓŁTŁUSTY WIEJSKI NIEPASTERYZOWANY

Tomasz Rachocki – Turza Mała, powiat żuromiński

 

MASŁO KLAROWANE 

Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich – Radziwiłłów Mazowiecki, powiat żyrardowski.

 

Miody

MIÓD WIELOKWIATOWY NADWKRZAŃSKI Adam Piotrkowski – Żuromin.

 

Produkty zbożowe

OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO Krzysztof Kowalski – Winniki 18, powiat nowodworski.

 

Wyroby cukiernicze

KOROWAJ WESELNY Anna Szpura – Stara Kornica, powiat łosicki.

Liczba wyświetleń: 953

powrót