Z regionu
„Ekogala” po raz ósmy
2014.05.27 15:10
Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych „EKOGALA” w Rzeszowie już za nami. Tematem przewodnim imprezy wystawiennicze, na której swoją ofertę prezentują m. in. producenci produktów ekologicznych, były sery i produkty mleczne.
„Ekogala” to największe święto ekologicznej żywności w Polsce, przyciągające ekologicznych producentów z kraju i z zagranicy oraz wielu zwiedzających. Na stoisku regionalnym województwa mazowieckiego można było zobaczyć produkty dziewięciu firm z regionu. Dużym sukcesem okazało się III miejsce Samorządu Województwa Mazowieckiego w konkursie na „Najładniejsze Stoisko Wystawiennicze”. Wśród gości odwiedzających mazowieckich producentów był m.in. marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl oraz prezydent Rzeszowa Tadeusz Ferenc.
Jak co roku kulminacyjnym punktem targów był pokaz gotowania „VIP-y gotują”. Potrawy na bazie podkarpackiej wołowiny przygotowywali m.in. podkarpaccy samorządowcy. Wielkim zainteresowaniem, zwłaszcza najmłodszych gości targów, cieszyły się pokazy dojenia krowy na czas oraz produkcja masła, sera i śmietany metodą tradycyjną. Przeprowadzony został Europejski Konkurs Kulinarny, w którym wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z 3 krajów.
W targach uczestniczyło około 100 wystawców. Wśród nich nie zabrakło producentów z zagranicy: Ukrainy, Czech, Słowacji, Chorwacji, Rumunii, Włoch i Grecji.
Impreza służyła zarówno promocji produktów ekologicznych, popularyzacji idei rolnictwa ekologicznego wśród społeczeństwa, jak również integracji producentów branży rolno-spożywczej, wymianie doświadczeń i nawiązaniu nowych kontaktów handlowych.
Liczba wyświetleń: 218
powrót