Z regionu

Wielka majówka w skansenie

2014.05.05 11:05

Autor: Agnieszka Jezierska – Chalicka, MWM w Sierpcu, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

 

To był naprawdę udany weekend. Pogodna aura, wiosenne promienie słońca oraz doskonałe humory towarzyszyły odwiedzającym skansen podczas przedłużonego majowego weekendu.

 

Atrakcji było mnóstwo już pierwszego dnia. W ramach „Majówki z Oskarem Kolbergiem” muzeum wzbogaciło ofertę o wiele dodatkowych atrakcji, związanych z etnografem. Na scenie amfiteatru przybliżona została jego sylwetka oraz twórczość. Odbył się także  konkurs interpretacji utworu „Mazowsze”, którego zwycięzcy zostali nagrodzeni muzealnymi publikacjami. Najmłodsi uczestnicy imprezy poświęconej Kolbergowi z zaciekawieniem wsłuchiwali się w tekst napisanych przez niego bajek i opowiadań ludowych, które odczytywała ludowa bajarka.

 

Każdy mógł spróbować sił w codziennych czynnościach, jakim poświęcali swój czas dawni mieszkańcy wsi. Wachlarz inscenizacji odbywających się w skansenie poszerzony o nie prezentowane dotąd pokazy, takie jak konserwacja uprzęży czy orka konna, spotkał się z żywym zainteresowaniem zwiedzających. W wielu z nich można było aktywnie uczestniczyć – samodzielnie ubijać masło w kierzance, prać i maglować bieliznę, a nawet wyplatać wianki z wiosennych kwiatów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także prace gospodarskie: pokaz pracy kieratu oraz obróbka ziarna prezentowana w ramach. „Jak to ze zbożem było”. Nawiązując do Święta Konstytucji 3 Maja wspólnie wykonano też biało – czerwone kotyliony w izbie lekcyjnej z lat 50 XX wieku. Siedząc w ławkach, których nieodłącznym elementem jest kałamarz i pióro, dzieci poczuły się niemal jak w szkole sprzed kilkudziesięciu lat.

 

Wśród najmłodszych największy  entuzjazm wzbudzały dawne wiejskie  gry i zabawy. W miejscu wyznaczonym do chodzenia na szczudłach i toczenia obręczy błyskawicznie zebrała się grupa dzieci. Wspólnej zabawie i integracji sprzyjały konkursy zręcznościowe i rywalizacje sportowe, w których brały udział całe rodziny. Występujące na scenie amfiteatru zespoły ludowe wywołały wśród słuchaczy wiele pozytywnych emocji, a niejednego z nich porwały do tańca. 1 maja wystąpił Zespół Tańca Ludowego „Zawidzanie” z weselnym widowiskiem obrzędowym, zaś 3 maja – Orkiestra Dęta OSP Drobin i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP Sierpc wykonały utwory o charakterze marszowym i okolicznościowym. We wnętrzach dworu szlacheckiego rozlegały się dźwięki utworów muzyki fortepianowej, wykonywanych przez uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu.  Kiermasz produktów regionalnych był doskonałą okazją do nabycia tradycyjnych wyrobów gastronomicznych, jak i produktów rękodzieła ludowego.

 

4 maja, w ramach imprezy „Gotowanie na polanie”,  muzeum zaprosiło w kulinarną podróż po Mazowszu, której celem było stworzenie zestawu najsmaczniejszych dań. Podczas rywalizacji konkursowej zmierzyli się zarówno amatorzy, pasjonaci, jak producenci tradycyjnych potraw. Konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza cieszył się dużym zainteresowaniem. Dania były oceniane w kilku kategoriach: danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser oraz napój. Jury punktowało smak i wygląd potraw, a także ich sposób podania. Tradycyjne dania charakterystyczne dla różnych regionów Mazowsza, smakowite, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – tak w skrócie przedstawiał się kulinarny raj dla smakoszy. Na scenie amfiteatru odbył się koncert Zespołu Regionalnego Pieśni i Tańca  SANNIKI, który zaprezentował „Suitę sannicką” oraz „Wesele sannickie”.

  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak
  • fot. D. Krześniak

Liczba wyświetleń: 318

powrót