Z regionu

Smaki Regionów

2013.06.24 10:25 , aktualizacja: 2013.06.24 13:32

Autor: opr.Wydział Komunikacji Zewnętrznej, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska
  • fot.Izabela Kuźniewska

Finał regionalny XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy produkt żywnościowy, służący identyfikacji i gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych za nami. Nagrody laureatom wręczył marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik.

 

Uroczystość odbyła się 22 czerwca w Poświętnem w Oddziale Płońsk Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie.

 

Wyboru laureatów regionalnych dokonało specjalnie powołane Jury Konkursu Finału Etapu Regionalnego, które po degustacji oraz zapoznaniu się z kartami zgłoszeniowymi oceniło produkty i potrawy. Nagrody zostały ufundowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie mazowieckim na najlepszy produkt żywnościowy oraz przez Agencję Rynku Rolnego na najlepszą potrawę regionalną.

 

Konkurs na najlepszą potrawę regionalną i produkt żywnościowy przebiega dwuetapowo. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań jest uhonorowanie zwycięzców Perłami podczas Targów Polagra Food w Poznaniu.

 

Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Szeroka formuła konkursu pozwala aplikować w wielu kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne oraz część gastronomiczna. 

Liczba wyświetleń: 619

powrót