Z regionu
Kolejny Dzień Ziemi za nami
2013.04.30 10:30 , aktualizacja: 2013.08.20 08:39
Autor: Izabela Kuźniewska (RW), Wprowadzenie: Monika Guzowska
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
28 kwietnia br. na Polu Mokotowskim w Warszawie, w Alejce Produktów Tradycyjnych i Lokalnych Mazowsza prezentowaliśmy produkty nagrodzone tegorocznym Laurem Marszałka, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, jak również producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Projekt ma już ugruntowaną pozycję w programie Dnia Ziemi. To jedna z nielicznych prezentacji tradycyjnej i regionalnej żywności, organizowana na tak dużą skalę, której towarzyszą działania informacyjne. Deszczowa aura nie odstraszyła miłośników mazowieckich specjałów. Kiełbasa jałowcowa sucha, chleb żytni na zakwasie czy sery kozie z kozieradką lub czarnuszką to tylko niektóre z rarytasów, których można było spróbować. Nie zabrakło też słodyczy. Konfitur: z czerwonej porzeczki z kolendrą, cytrynowej z dodatkiem limonek, wiśni z rumem, truskawek z amaretto, ale także tradycyjnych pączków, serników i szarlotki z jabłek starych odmian.
Przedsięwzięcie pn. „Dzień Ziemi – Alejka Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Mazowsza” współfinansowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Liczba wyświetleń: 345
powrót