Mazowsze serce Polski nr 9/20
Smaki Mazowsza
2020.09.14 07:30 , aktualizacja: 2020.10.07 15:55
Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Carpaccio z buraków na rukoli
Składniki na 6 porcji:
6 średniej wielkości buraków
duża garść rukoli
ser typu feta (tłusty)
pestki dyni i słonecznika
Sposób przygotowania:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy. Prażymy pestki dyni i słonecznika. Na talerz wykładamy garść rukoli. Buraki kroimy w cieniutkie plasterki i wykładamy na rukolę, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Całość polewamy sosem, który przygotowujemy, blendując sok z jednej pomarańczy, musztardę (1 łyżeczka), miód (3 łyżeczki) i olej (1–1,5 szklanki).
Carpaccio poleca Koło Gospodyń Wiejskich w Żdżarze (gmina Kotuń).
Idealna pod każdą postacią
Rukola, czyli rokietta siewna, to roślina tzw. krótkiego dnia. Lubi też chłód, dlatego późne lato to idealny moment na siew tego warzywa. We wrześniu można ją wysiać jeszcze do gruntu albo w doniczce, a pierwsze listki pojawiają się już po około 3 tygodniach. Naprawdę warto to zrobić – ta pierzasta roślina jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna (25 kalorii w 100 g), ale też bardzo zdrowa. Oprócz wielu witamin (m.in. A, B, C czy K) zawiera także potas, wapń, magnez i żelazo. Rukola jest też źródłem kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Ma także działanie bakteriobójcze. Gospodynie doceniają ją za wszechstronność
– możemy jeść ją na surowo, dusić, smażyć i blendować na pesto, zupy czy sosy.
Powrót w chwale
Rokiettę siewną (rukolę) znano i ceniono już w dawnej Polsce. Nie wiadomo, dlaczego po wojnie została niemal zapomniana. I trzeba było mody na kuchnię śródziemnomorską, by powróciła na należny jej tron na naszych stołach. Niech nam króluje cały rok!
Liczba wyświetleń: 314
powrót