Mazowsze serce Polski nr 9/19

Smaki Mazowsza

2019.09.17 08:20 , aktualizacja: 2019.09.25 12:23

Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • pierogi z okrasą na talerzu Pierogi z ziemniakami (fot....
  • Panie w fartuszkach stoją w ogrodzie Członkinie Koła Gospodyń...
  • różnokolorowe bulwy ziemników Ziemniaki (fot. arch....

Pierogi z nadzieniem z ziemniaków

 

 Ciasto:

  • 70 dag mąki,
  •  2 jajka,
  • szklanka ciepłej wody,
  • duża szczypta soli.

Farsz:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 20 dag surowego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, wody i szczypty soli należy zagnieść ciasto. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie odsączyć. Osiadłą skrobię dodać do ziemniaków. Boczek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę i zeszklić tak, żeby się nie przyrumieniła. Połączyć ze sobą ziemniaki, boczek i cebulę. Powstały farsz doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Tak przygotowane należy wrzucić do posolonej, wrzącej wody i gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać gorące, polane stopionym masłem lub stopioną słoniną albo śmietaną.

 

Zapraszamy na Festiwal Ziemniaka!

Jak co roku organizuje go Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu. Do zobaczenia 6 października.

 

Kosmiczny swojak

My, Polacy, kochamy ziemniaki. I większość z nas uważa, że tradycyjny niedzielny obiad nie może się bez nich obyć. I bardzo dobrze, bo to warzywo bardzo zdrowe. Choć przygotowane w tradycyjny, polski sposób traci sporo swoich zalet – obierając je, pozbywamy się skórki, która jest nieocenionym źródłem błonnika. Ziemniak ma także sporo witamin, głównie C, PP, B1, B2 i B6. Uprawiany i stosowany w większości krajów świata – jest czwarty (po ryżu, pszenicy i kukurydzy) pod względem wielkości upraw. Można z niego przyrządzić setki przysmaków – od frytek, przez wypieki, po destylaty. Niemal każdy naród ma w swojej tradycyjnej kuchni jakiś specjał z tego warzywa. Wydaje się nam taki zwykły i banalny… Nic bardziej mylnego! Przyzwyczailiśmy się, że jest biały lub żółtawy, ale może być także czerwony, różowy, fioletowy, a nawet niebieski (nie wszystkie z blisko 4 tys. odmian są jadalne).
Do tego był pierwszą rośliną, która udało się wyhodować w kosmosie! A działo się to w 1995 r.

 

Uwaga!

Ziemniak trafił do Europy z Ameryki Południowej jako roślina ozdobna. Zanim odkryto, że bulwy rośliny są nie tylko jadalne, ale i bardzo pożywne, nazywano je „diabelskim jabłkiem”. Dlaczego? Wszystkie nadziemne części ziemniaka są trujące!

Liczba wyświetleń: 72

powrót