Mazowsze serce Polski nr 7–8/20
Smaki Mazowsza – Nasz powszedni
2020.07.13 08:35 , aktualizacja: 2020.07.14 07:45
Autor: Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Mądral
- Poza składem, ważnym...
- Wiele osób z rozrzewnieniem...
- Poza składem, ważnym...
- Obecnie wybór pieczywa jest...
Widok babci wyciągającej z pieca gorący chleb, rysującej nożem znak krzyża na bochenku i krojącej ciepłą, pachnąca pajdę, to dla wielu z nas najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa. Bo chleb łączy nas, bez względu na to, w jakich stronach i w jakich czasach dorastaliśmy. Ten wypiek towarzyszy człowiekowi już niemal 9 tys. lat. Na terenach dzisiejszej Polski pojawił się w pierwszych wiekach naszej ery, a już około XIII w. mieliśmy go około 10 rodzajów. Jest jednym z podstawowych produktów spożywczych niemal pod każdą szerokością geograficzną, a w wielu kulturach, w tym w chrześcijańskiej, utożsamiany jest z życiem.
Chleb wiejski na zakwasie
Składniki: 4 kg mąki żytniej, 0,5 kg mąki pszennej, 3 l wody, 0,5 l kwaśnego mleka, 4 łyżki soli, 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania: Przygotować zakwas z 3 litrów ciepłej wody i 1 kg mąki. Drugiego dnia dodać do zakwasu 1 kg mąki i wymieszać. Trzeciego dnia dodać kolejny kilogram mąki i wymieszać. Czwartego dnia dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości blaszki, posmarować wodą i wyrównać. Po wyrośnięciu do pełnej blaszki piec w temperaturze 200°C przez 1–1,5 godziny.
Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Poznajemy smaki Mazowsza”
Jaki wybrać?
Żytni, orkiszowy, z otrębami czy z ziarnami… Wybór pieczywa jest ogromny. Poza składem, ważnym kryterium jest także sposób wypieku – może być wypiekany na drożdżach i na zakwasie. Przyjęło się, że ten pierwszy jest znacznie mniej zdrowy, ale to nie do końca prawda – przy chorobie wrzodowej czy w diecie lekkostrawnej jest dla nas korzystniejszy. Natomiast pieczywo na zakwasie wspomaga florę bakteryjną, zawiera wiele witamin z grupy B i na dłużej zapewnia uczucie sytości.
Liczba wyświetleń: 76
powrót