Mazowsze serce Polski nr 7–8/19
Smaki Mazowsza
2019.07.16 13:25 , aktualizacja: 2019.08.06 14:02
Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Papryka marynowana
1 kg papryki
ZALEWA: 1 l wody
0,5 szklanki octu
1 łyżka soli
5 czubatych łyżek cukru
1 łyżka oleju
listek laurowy
pieprz
ziele angielskie
Zagotować wodę z przyprawami. Do gotującej się zalewy wrzucić oczyszczoną, pokrojoną paprykę i gotować 3–4 minuty. Paprykę w zalewie włożyć do słoików. Nie pasteryzować.
Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Poznajemy smaki Mazowsza”.
Kolorowy zawrót głowy
Smaczna, niskokaloryczna, pyszna zarówno w potrawach na ciepło, jak i do chrupania na surowo, pełna wartości odżywczych – po prostu królowa. W jednym strąku słodkiej papryki znajdziemy niemal wszystkie niezbędne nam witaminy i minerały, ale każdy kolor owocu (tak – papryka to owoc!) ma swoją „specjalizację”. W odmianach koloru czerwonego znajdziemy przede wszystkim karoten, który służy skórze i zapobiega kurzej ślepocie. Dodatkowo takie owoce mają sporo witaminy C. Papryki zielone to doskonałe źródło witaminy E oraz – ważnego dla przyszłych mam – kwasu foliowego. Te odmiany mają też najmniej kalorii – zaledwie 15 w 100 g. Żółte i pomarańczowe zawierają – odpowiadającą za dobry wzrok – luteinę, witaminy z grupy B oraz duże ilości minerałów, głównie wapnia, potasu, żelaza i magnezu.
Jak wybrać paprykę?
O tym, że skórka ma być błyszcząca, gładka i bez przebarwień, wiemy wszyscy. Ale trzeba jeszcze pamiętać o dwóch wersjach klasycznej, słodkiej papryki – męskiej i żeńskiej. Ta pierwsza, z trzema wybrzuszeniami w dolnej części, ma mniej nasion i jest doskonała do pieczenia lub duszenia. Wersja żeńska, z czterema wzgórkami, jest słodsza i doskonale smakuje na surowo.
Zapraszamy do Potworowa!
Ze względu na sprzyjający mikroklimat południowe Mazowsze jest jednym z największych producentów papryki w Europie Środkowo-Wschodniej. Uprawiamy setki odmian – od słodkich po bardzo ostre. Tradycyjnie w sierpniu w subregionie radomskim obchodzi się uroczyste święto dedykowane tej niezwykłej roślinie. Najbardziej znana tego typu impreza to Dni Papryki w Potworowie (pow. przysuski). Do zobaczenia już 4 sierpnia!
Liczba wyświetleń: 137
powrót