Mazowsze serce Polski nr 7–8/19
Miodobranie
2019.07.16 13:15 , aktualizacja: 2019.08.13 11:13
Autor: oprac. Agnieszka Bogucka, Wprowadzenie: Agnieszka Bogucka
„Miodobranie Kurpiowskie” organizowane jest corocznie w ostatnią niedzielę sierpnia w gminie Myszyniec.
Tegoroczna impreza (24–25 sierpnia) będzie już 42. odsłoną tego niezwykłego przedsięwzięcia. Przez te lata z małego lokalnego wydarzenia na szkolnym boisku „Miodobranie” rozrosło się do wydarzenia o znaczeniu ogólnopolskim. Stało się przeglądem rozmaitości Kurpiowszczyzny i miejscem prezentacji lokalnych firm. Przypomina mieszkańcom Puszczy Zielonej ich bogate tradycje i zwyczaje bartnicze. Umożliwia przy tym współczesnym artystom ludowym zaprezentowanie swojej twórczości, a jednocześnie promuje region wśród coraz liczniej przybywających na święto miodobrania turystów krajowych i zagranicznych.
To impreza weekendowa: sobota zarezerwowana jest prawie wyłącznie dla rozrywki, a niedzielne obchody rozpoczyna msza w myszynieckiej Bazylice Mniejszej, z kazaniem wygłaszanym po części w gwarze kurpiowskiej. Po niej następuje część artystyczno-jarmarczna. Uroczysty korowód przejeżdża furmankami z Myszyńca do Wykrotu, gdzie rozpoczynają się występy artystyczne. Podczas całego „Miodobrania” na scenie prezentują się kurpiowskie zespoły folklorystyczne, corocznie odgrywane jest także widowisko obrzędowe „Zwyczaje bartnicze na Kurpiach”.
Z racji tego, że miód jest hasłem przewodnim imprezy, w alei miodów można spotkać wielu pszczelarzy nie tylko z Kurpiów, ale także z ościennego Podlasia oraz Warmii i Mazur. Poza wszystkimi chyba dostępnymi w Polsce gatunkami miodu, hodowcy pszczół oferują także pierzgę, pyłek pszczeli, wyroby z wosku i nalewki na miodzie. W alei twórców ludowych wystawiają się głównie artyści kurpiowscy: rzeźbiarze, wycinankarki, koronczarki, hafciarki, twórczynie bibułkowych kwiatów, plecionkarze. Można tu zakupić obrusy i serwetki, wełniane chusty, kwiaty, wycinanki, sakralne i świeckie rzeźby, koszyki wyplatane z korzenia sosny lub wikliny, ale też bursztynową czy koronkową biżuterię. W alei kulinarnej dostępne są specjały kurpiowskie przygotowane przez miejscowe gospodynie, smakołyki pochodzące z gospodarstw agroturystycznych oraz od lokalnych producentów żywności. Można tu kupić wędliny, sery, ciasta, chleby, fafernuchy, nalewki, przetwory w słoikach oraz psiwo kozicowe (piwo jałowcowe).
Zwyczaje bartnicze można też poznać podczas miodobrania w sierpeckim skansenie. Tam impreza przybliżająca pracę pszczelarzy i popularyzująca dobroczynne właściwości miodu odbywa się na początku sezonu wakacyjnego (w tym roku było to 7 lipca).
Liczba wyświetleń: 147
powrót