Mazowsze serce Polski nr 7-8/18
Smaki Mazowsza
2018.07.11 06:20 , aktualizacja: 2018.07.25 14:53
Autor: Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Fafernuchy Kurpi Białych[1]
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 szklanka miodu naturalnego, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 2 szklanki gęstej śmietany lub zsiadłego mleka, olej
Przygotowanie: sypkie składniki dokładnie wymieszać, dodać miód i śmietanę oraz dokładnie zagnieść. Po wyrobieniu ciasta uformować cienkie wałki i pokroić na skos (jak kopytka). Fafernuchy położyć na blachę posmarowaną olejem i upiec na złoty kolor.
Miodobranie Kurpiowskie
Organizowana od ponad 40 lat w ostatni weekend sierpnia impreza kulturalno-gastronomiczno-rekreacyjna w Myszyńcu w powiecie ostrołęckim przyciąga rzesze turystów zainteresowanych kurpiowskimi obrzędami i tradycjami. Głównym bohaterem święta jest oczywiście miód, można go spróbować w niezliczonej ilości gatunków, ale na gości czeka także moc innych atrakcji: występy zespołów folklorystycznych z terenu gminy Myszyniec, koncerty ludowych kapel i kabaretów, wys-tawy rękodzieła ludowego, kiermasze sztuki tradycyjnej, a także prezentacje sprzętu pszczelarskiego. W programie przewidziano również pokaz pracy pszczelarza i rzemiosła oraz inscenizacje codziennego życia dawnej wsi kurpiowskiej.
Pracowity jak… pszczoła
Przez całe swoje życie pojedyncza pszczoła miodna wyprodukuje około jednej łyżeczki miodu. Każda jej wyprawa po nektar trwa od 25 do 45 minut, a dziennie zbieraczka wylatuje od 7 do 15 razy, odpoczywając pomiędzy kolejnymi wylotami jedynie 5 minut. Aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły musząusiąść na kwiatach przeszło 4 mln razy, pokonując przy tym około 40 tys. km, czyli jedno okrążenie kuli ziemskiej. Podczas jednej wyprawy po nektar pszczoła odwiedza od 50 do 100 kwiatów. Kilogram miodu to pyłek z prawie 8,5 mln kwiatów akacji, 4,2 mln kwiatów esparcety lub 20 mln kwiatów koniczyny.
Ale miód to niejedyny i nienajcenniejszy efekt pracy pszczół. Zapylają one rośliny – dzięki którym uzyskujemy aż 84 proc. żywności. W wielu krajach ule są utrzymywane wyłącznie po to, by zapewnić roślinom zapylenie. Pszczoły są też niezwykle ważne dla ekosystemów leśnych – to dzięki ich pracy możemy się cieszyć malinami, jeżynami, borówkami, czarnymi jagodami czy poziomkami.
Korzystaj mądrze!
Dobroczynne właściwości miodu znamy od dawna: wzmacnia serce, obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, koi nerwy, pomaga goić rany, ma także właściwości antybakteryjne. Ważne jednak, aby właściwie z niego korzystać – nie należy go podgrzewać. Jeśli lubisz herbatę z miodem, to zanim go dodasz, poczekaj aż napój przestygnie, bo już w temperaturze powyżej 42°C płynne złoto traci swoje cenne właściwości.
[1] Oprac. Maria Sudnik, „Poznajemy smaki Mazowsza”, wyd. MODR 2015
Liczba wyświetleń: 150
powrót