Mazowsze serce Polski nr 6/20

Wiersze

2020.06.08 01:00 , aktualizacja: 2020.06.10 11:43

Autor: Agnieszka Bogucka, Wprowadzenie: Agnieszka Bogucka

Srebrny kałamarz z otwartym wieczkiem, obok leży ptasie pióro zaostrzone do pisania. Zapraszamy na kolejną...
Słoik z marmoladą jabłkową, obok leżą jabłka całe i rozkrojone Marmolada z antonówek to...

Martyna Katarzyna Kinicka   

Urodziła się w Ciechanowie, gdzie dziś mieszka z rodziną. Wychowała w Dzboniu (gm. Opinogóra), a zawodowo związana jest z Krajowym Ośrodkiem Mieszkalno-Rehabilitacyjnym dla Osób Chorych na Stwardnienie Rozsiane w Dąbku. Autorka pokonkursowych tomików wierszy:  „Posążki” (2004) i „Bez tytułu” (2017).

 

Opinogóra, 22 lutego 2016 r.

 ******

Znajome strony

z zieloną parku czupryną

i stawów trzema oczami

zamku wieżą, jak latarnia morska

tam duch Pana Trzech Pagórków

krąży cierpliwie od wieków

 

Cmentarz...drogie groby

tęsknotą przystrojone

kiedyś...

może mój ostatni przystanek

 

Małgorzata Gołębiowska   

Z wykształcenia biolog (absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego rocznik 1983), obecnie na emeryturze. Pisze od 2012 r., autorka trzech tomików poezji. Prezentowane wiersze pochodzą ze zbiorów: „Płochliwość” (2016) oraz „Czerwono i zielono” (2012).

 

Czerwono i zielono

Papierosy sięgają mi od stóp aż po palce

Siedzę cała w pomarańczowej skórce

Popielnik wisi od wiktuałów,

Czerwono mi i zielono

Chcę zachować twarz

Spopielała od tytoniu

Co mi po tych kilku roślinożercach

Którzy mi to odradzają

Mam zachować sekret młodej twarzy

Popielato mi i niebiesko

Mury skocznie grają kankana we dwoje.

Siedzę sama na huśtawce.

Dzieci grają w piłkę

 

„Smaczne” zdjęcie

Nabór do Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej wydłużony do 30 września br.

Mamy nadzieję, że wśród miłośników fotografii znajdą się również pasjonaci kuchni mazowieckiej, którzy potraktują konkurs jako zabawę smakiem, światłem i kompozycją. Celem konkursu

jest bowiem upowszechnienie mody na fotografię kulinarną jako formę podróży przez świat pełen smakołyków kuchni mazowieckiej, kolorów i struktur. Kategorie, w których można nadsyłać zdjęcia, to „Lista Produktów Tradycyjnych” oraz „Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”. Pomysły wraz z wypełnionym formularzem konkursu należy nadsyłać e-mailem na adres fotografiakulinarna@mazovia.pl.

Szczegółowe informacje na www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/szkolenia lub pod numerem telefonu (22) 59 79 151.

Liczba wyświetleń: 54

powrót