Mazowsze serce Polski nr 4/20
Smaki Mazowsza
2020.04.14 07:20 , aktualizacja: 2020.04.14 15:10
Autor: Opr. WKZ, Wprowadzenie: Dorota Mądral
Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 słodkie i soczyste pomarańcze
- 1 marchew
- 2 garście mieszanki sałat
- cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania:
Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Owoce i warzywa obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i dodajemy do jogurtu razem z sałatami. Całość miksujemy na jednolity płyn, dodajemy do smaku cukier lub miód i ponownie miksujemy. Podajemy zaraz po
Podajemy zaraz po przygotowaniu[1].
[1] Przepis pochodzi ze strony www.mojasmacznakuchnia.com.pl.
Znana od dawna
W starożytności sałatę ceniono ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i smakową. Szczególnie popularna była w krajach basenu Morza Śródziemnego. W średniowieczu pojawiła się w Polsce na stołach Władysława Jagiełły, lecz nie zrobiła furory.
Czy wiesz, że…
Smak pochodzącej z Chin rzodkiewki cenili już starożytni Egipcjanie – była przysmakiem faraonów. W średniowieczu uchodziła za środek wpływający na jasność umysłu i regulujący trawienie. Z kolei marchew była dostępna w wielu wersjach, w tym w smaczniejszej odmianie czerwono-fioletowej i mniej smacznej – zielono-żółtej.
Nasza rada
Jeśli nie masz dostępu do własnych nowalijek – wybieraj te pochodzące z gospodarstw ekologicznych, bo uprawiane są bez chemicznych środków ochrony roślin i łatwo rozpuszczalnych nawozów mineralnych. Zawsze pamiętaj o tym, aby przed jedzeniem dokładnie umyć produkty pod bieżącą wodą – szczególnie liściaste (sałata, botwinka, szpinak). Nowalijki przechowuj w lodówce, owinięte wilgotną ściereczką lub mokrym ręcznikiem papierowym. Nie trzymaj warzyw w foliowej torebce, bez dostępu powietrza!
Liczba wyświetleń: 99
powrót