Mazowsze serce Polski nr 4/19

Smaki Mazowsza

2019.04.16 10:15 , aktualizacja: 2019.04.16 14:26

Autor: Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Jajka leżące na blacie Roczne spożycie jajek na...
  • Potrawa na talerzu Jajecznica mazowiecka, fot....
  • Kury nałące Najpopularniejsze w Polsce...

Ab ovo
(łac. „od jajka”, czyli „od początku”)

Jajka to nie tylko obowiązkowy świąteczny produkt. Towarzyszą nam na co dzień, warto więc co nieco o nich wiedzieć… Na początek odwieczny dylemat – co było pierwsze, jajo czy kura? To pytanie, które starożytni filozofowie odnosili do zagadnienia początku życia na Ziemi. W praktyce jednak odpowiedź jest prosta – pierwsze było jajko, bo stworzenia żyworodne pojawiły się na świecie na wiele tysięcy lat przed pojawieniem się kury. Te pojawiły się w Europie dopiero 2,5 tys. lat temu, wcześniej hodowano również inne gatunki ptactwa, jednak jajek nie spożywano. Zaczęli to robić dopiero starożytni. W chrześcijaństwie jajko znalazło swoje ściśle określone miejsce w IX w. podczas synodu w Akwizgranie jako… danie mięsne zakazane w poście. Zakaz ten Kościół zdjął dopiero w 1784 r.

 

Jajecznica mazowiecka

  • 6 jaj
  • 6 dag mielonego mięsa
  • 1 dag cebuli
  • 1 dag masła
  • pieprz
  • sól

 

Parę łyżek drobno posiekanego mięsa przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy równie drobno posiekaną cebulę i za-smażamy na patelni z odrobiną tłuszczu, najlepiej masła. Ubijamy 6 jaj i wlewamy do mięsa. Stawiamy patelnię na małym ogniu i smażymy, aż jaja się zetną. Następnie wykładamy jajecznicę na gorące salaterki i podajemy z grzankami z białego chleba. Na Kurpiach jajecznicę podaje się także w gorącym garnku, ułożoną na ciepłej kiszonej kapuście z kiełbasą.

 

¹ Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Specjały kuchni mazowieckiej”

 

Co oznaczają numery na jajkach

  • 0 chów ekologiczny
  • 1 wolny wybieg
  • 2 chów ściółkowy
  • 3 chów klatkowy

 

Przeciętna liczba jaj od jednej kury nioski – 223

 

Roczne spożycie jajek na jednego mieszkańca Mazowsza –145

 

Wybierz mądrze

Mamy dziś coraz mniejszy dostęp do jaj własnego chowu, ale wybór większy. Oprócz jajek kurzych, kaczych, perliczych czy gęsich na rynku są także te od kur zielononóżek, indycze, a nawet strusie. Nieważne, jakie wybierzemy. Grunt, żeby były świeże. Możemy to szybko sprawdzić. Naj łatwiej to ocenić, potrząsając jajkiem – jeśli słyszymy chlupot, zrezygnujmy z zakupu.

Liczba wyświetleń: 155

powrót