Mazowsze serce Polski nr 3/19

Smaki Mazowsza

2019.03.18 07:20 , aktualizacja: 2019.03.20 09:50
Autor: Dorota Ł. Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Dzbanek z herbatą ziołową Z ziół warto także parzyć...
Doniczki z ziołami Piękne kompozycje ziół...
Ręce trzymające doniczkę z bazylią Zioła warto hodować...

Zioła dla każdego

Duża część roślin zielonych jest nierozerwalnie związana z kuchnią staropolską, ze smakami kuchni naszych babć czy prababć. Smaku i aromatu rodzinnym obiadom zapamiętanym z dzieciństwa dodawały: majeranek, natka pietruszki, kminek, mięta, cząber, macierzanka, a niedzielny rosół obowiązkowo pachniał lubczykiem. Część popularnych dziś, dostępnych w każdym markecie ziół wydaje się nam dość nowa i – dla polskiej kuchni – nietypowa. Ale to nieprawda. Rozmaryn znamy od XVI w., tymianek trafił najpierw do pałaców, ale na naszych ziemiach używany był już od XVII w. W tym czasie uprawiano także bazylię, choć początkowo jako roślinę leczniczą… Czemu nie pójść w ślady naszych przodków i samodzielnie nie uprawiać ziół? Na ich siew do gruntu jest jeszcze za wcześnie, ale ogródek na parapecie może nas cieszyć tak samo, jak zielne rabaty w ogrodzie. Ba! Może się okazać znacznie praktyczniejszy. Ustawiony przy kuchennym oknie będzie pod ręką w czasie przygotowywania potraw i może zainspirować do wypróbowania nowych połączeń smakowych. A uprawa ziół w doniczkach jest naprawdę prosta.

 

Sąsiad z doniczki

Piękne kompozycje ziół dodadzą uroku naszej kuchni, ale uprawę trzeba dobrać z głową. Niektóre rośliny nie lubią swojego sąsiedztwa albo mają tak różniące się wymagania dotyczące uprawy, że nie sposób się doczekać oczekiwanych efektów. Mięta, trybula ogrodowa i bazylia pospolita świetnie się odnajdą razem na słonecznym stanowisku, wszystkie też lubią wilgoć. Należy tylko pamiętać, że mięta silnie się rozrasta i może próbować zagłuszyć swoich sąsiadów. Razem doskonale poradzą sobie koper i majeranek, które lubią słońce i zasobną, pulchną glebę. Na „znajomego” z doniczki nadają się także kolendra, rozmaryn i tymianek, które podlewamy oszczędniej.

 

Napój z melisy

melisa świeża lub suszona

miód lub cukier

sok z cytryny, porzeczkowy lub wiśniowy

Wrzącą wodą zaparzyć melisę i pozostawić na 2–3 godziny. Następnie przecedzić, dodać do smaku wyciśnięty sok z cytryny, porzeczkowy albo z wiśni. Posłodzić do smaku miodem lub cukrem. Napój poprawia nastrój i działa uspokajająco.

 

Nalewka z bazylii

3 łyżki świeżej bazylii

1 l wódki

Zalać ziele bazylii wódką, dokładnie wymieszać i umieścić w słoju z ciemnego szkła. Odstawić na trzy doby, w tym czasie często mieszać. Przefiltrować przez gazę. Stosować na godzinę przed posiłkami, rozpuszczając jedną łyżeczkę nalewki w wodzie. Nalewka jest skuteczna na nerwy.

 

Liczba wyświetleń: 174

powrót