Mazowsze serce Polski nr 2/19

Smaki Mazowsza

2019.02.25 07:20 , aktualizacja: 2019.02.28 09:17

Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Pyzy na talerzu Na stołach gościły pyzy,...
  • Boczek na talerzu Dawniej należało wybawić...
  • Pochód przebranych postaci Unikalnym, znanym tylko na...

Jak smakowicie pożegnać karnawał? Dlaczego warto się najeść na zapas?

Pączki na słono

Kiedyś karnawał wyglądał zupełnie inaczej niż dziś. Dawniej należało wybawić się i najeść „na zapas”, tak by starczyło na cały Wielki Post, który traktowano poważnie i surowo przestrzegano jego zasad. Do syta najadano się zatem mięsem, którego wkrótce w diecie miało zabraknąć, stąd dawna nazwa ostatków – „mięsopust”. Początkowo nawet pączki przygotowywane były w wersji „na słono”, nadziewane słoniną i dość twarde. Ich słodka wersja zaczęła się pojawiać dopiero w XVI w., jako zapożyczenie z kuchni turec-kiej. Na stołach gościły także pyzy, racuchy, pierogi, boczek, kiszka czy słonina. A że post oznaczał również wstrzemięźliwość od alkoholu, stąd mazowieccy chłopi w karnawale za kołnierz nie wylewali. Ukoronowaniem okresu zabaw były zapusty, czyli ostatnie dni karnawału, rozpoczynające się tłustym czwartkiem. Obchodzono je szczególnie hucznie – biesiadowano aż do północy we wtorek. W Środę Popielcową umęczeni  świętowaniem Mazowszanie budzili się już w nowej rzeczywistości. Ale to już całkiem inna historia.

 

Ścięcie śmierci

Unikalnym, znanym tylko na Mazowszu obrzędem związanym z karnawałem są Jedlińskie Kusaki. Obchodzono je w ostatni wtorek przed Wielki Postem, a ich druga nazwa, opisująca dość dokładnie obrządek, to „Ścięcie śmierci”. Warto poczytać o tym ciekawym zwyczaju na stronie Muzeum Wsi Radomskiej.

 

zapraszamy na www.muzeum-radom.pl

 

Pyzy z nadzieniem serowym#1

 

5 kg ziemniaków=1 jajo

1,5 kg sera twarogowego, 20–30 dag mąki ziemniaczanej, sól

cynamon

cukier


Okrasa: tłuszcz ze skwarkami z cebulą

Część ziemniaków (2 kg) ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Pozostałe obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Oba rodzaje ziemniaków wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i posolić. Przygotować nadzienie: do sera dodać jajo, przyprawić „na słodko” cukrem i cynamonem lub „na słono” zeszklo-ną cebulą i słoniną. Z masy ziemniaczanej formować owalne placki wielkości dłoni, grubości około 1 cm. Na środek placka nakładać nadzienie, otoczyć je ciastem i uformować pyzę. Tak przygotowane pyzy wrzucić do głębokiego garnka z gotującą się osoloną wodą i gotować do wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tłuszczem, ze skwarkami i cebulą.

¹ Przepis pochodzi z wydawnictwa „Poznajemy smaki Mazowsza. Przepisy na produkty tradycyjne i regionalne z mąki, kaszy i ziemniaków”, Wyd. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, 2015

 

Zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na regionalne potrawy na adres: .

 

 

Liczba wyświetleń: 114

powrót