Mazowsze serce Polski nr 2/20
Smaki Mazowsza
2020.02.25 08:20 , aktualizacja: 2020.02.26 10:51
Autor: Agnieszka Bogucka, Wprowadzenie: Agnieszka Bogucka
Racuchy
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 1,5 szkl. mleka (ciepłego)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 szkl. mąki
- cukier puder do posypania
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, ¼ szkl. mleka, soli i 2 łyżek mąki. Połączyć składniki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do pozostałej mąki i mleka. Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, nakładając ciasto łyżką na patelnię, za każdym razem maczając łyżkę w zimnej wodzie. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dowolnym dżemem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Samwodziu pochodzi z publikacji „Aby tradycja przetrwała. Tradycyjne Przepisy Kuchni Regionalnej”, współfinansowanej z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego
Nasza rada
Z drożdży świeżych trzeba najpierw przygotować rozczyn, a następnie dodać go do ciasta. Dobrze się sprawdzą przy wypieku ciast ciężkich, zawierających dodatki, jak np. suszone i świeże owoce albo orzechy. Drożdże instant są mniej wymagające, nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu. Najlepiej nadają się do ciast tzw. lekkich, puszystych.
Czy wiesz, że…
jedna z największych drożdżowni przed II wojną światową mieściła się na warszawskiej Białołęce przy ul. Klasyków 10. Wybudowano ją w latach 1902–1904 dla Henryka Bienenthala. Od jego imienia zwana jest gorzelnią drożdżową „Henryków”. Produkowała drożdże oraz spirytus. Po wojnie mieściła się tu fabryka aromatów chemicznych.
Krótka historia o drożdżach
Drożdże to jednokomórkowe grzyby. Żyją na podłożach zawierających cukry proste i przeprowadzają fermentację alkoholową. Były znane prawdopodobnie już w starożytnym Egipcie. Obecnie mamy blisko 30 gatunków drożdży i liczne ich odmiany. Drożdże dzieli się ze względu na zastosowanie, a więc mamy: odżywcze, kefirowe, piekarnicze, winne, piwne. Znalazły zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i farmaceutycznym. Wykorzystuje się je zarówno do wypieków ciast i chleba czy bułeczek, ale też wyrobu win i piw. Zawierają wiele cennych witamin (m.in. z grupy B) i składników mineralnych (wśród nich wapń i żelazo). Wpływają one na właściwą kondycję włosów, skóry czy paznokci. Są też bogate w łatwo przyswajalne białko.
Liczba wyświetleń: 70
powrót