Mazowsze serce Polski nr 2/20

Smaki Mazowsza

2020.02.25 08:20 , aktualizacja: 2020.02.26 10:51

Autor: Agnieszka Bogucka, Wprowadzenie: Agnieszka Bogucka

Na talerzu leżą racuchy ułożone w stosik, udekorowane śmietaną i borówkami Racuchy polecają się na...
Plenerowe stoisko targowe z produktami spożywczymi Za przepis na racuchy...

Racuchy

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. mleka (ciepłego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 szkl. mąki
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, ¼ szkl. mleka, soli i 2 łyżek mąki. Połączyć składniki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do pozostałej mąki i mleka. Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, nakładając ciasto łyżką na patelnię, za każdym razem maczając łyżkę w zimnej wodzie. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane dowolnym dżemem.

 

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Samwodziu pochodzi z publikacji „Aby tradycja przetrwała. Tradycyjne Przepisy Kuchni Regionalnej”, współfinansowanej z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego

 

 

Nasza rada

Z drożdży świeżych trzeba najpierw przygotować rozczyn, a następnie dodać go do ciasta. Dobrze się sprawdzą przy wypieku ciast ciężkich, zawierających dodatki, jak np. suszone i świeże owoce albo orzechy. Drożdże instant są mniej wymagające, nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu. Najlepiej nadają się do ciast tzw. lekkich, puszystych.

 

 

Czy wiesz, że…

jedna z największych drożdżowni przed II wojną światową mieściła się na warszawskiej Białołęce przy ul. Klasyków 10. Wybudowano ją w latach 1902–1904 dla Henryka Bienenthala. Od jego imienia zwana jest gorzelnią drożdżową „Henryków”. Produkowała drożdże oraz spirytus. Po wojnie mieściła się tu fabryka aromatów chemicznych.

 

Krótka historia o drożdżach

Drożdże to jednokomórkowe grzyby. Żyją na podłożach zawierających cukry proste i przeprowadzają fermentację alkoholową. Były znane prawdopodobnie już w starożytnym Egipcie. Obecnie mamy blisko 30 gatunków drożdży i liczne ich odmiany. Drożdże dzieli się ze względu na zastosowanie, a więc mamy: odżywcze, kefirowe, piekarnicze, winne, piwne. Znalazły zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i farmaceutycznym. Wykorzystuje się je zarówno do wypieków ciast i chleba czy bułeczek, ale też wyrobu win i piw. Zawierają wiele cennych witamin (m.in. z grupy B) i składników mineralnych (wśród nich wapń i żelazo). Wpływają one na właściwą kondycję włosów, skóry czy paznokci. Są też bogate w łatwo przyswajalne białko.

 

Liczba wyświetleń: 70

powrót