Mazowsze serce Polski nr 1/20
Smaki Mazowsza
2020.01.28 02:00 , aktualizacja: 2020.02.07 15:56
Autor: Agnieszka Bogucka, Wprowadzenie: Monika Gontarczyk
- Beza z owocami - przepis...
- Członkinie KGW Łuzki...
- 5 stycznia obchodzimy...
- Bezowy deser znany jest pod...
- Podstawą udanej bezy jest...
- Lepiej dodać cukier drobny...
- Piana jest gotowa, jeśli...
Beza z owocami
Składniki:
6 białek
30 dag cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka octu
śmietana 30%
serek mascarpone
owoce
Sposób przygotowania:
Gdy białka będą ubite, należy dodawać po trochu cukier, dalej ubijając. Po ubiciu z cukrem należy dodać mąkę i wymieszać łyżką. Na koniec dodać ocet. Piec w temp. 1800C przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 1600C i piec przez 1,5 godz. Bezę zostawić do wystygnięcia. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone. Gotową masę wyłożyć na bezę i udekorować owocami.
Przepis przesłały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Łuzki (pow. łosicki).
Królowa słodkości
5 stycznia obchodzimy Dzień Bitej Śmietany. Pierwsze znane przekazy o tym smakołyku dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671 r. Pierwszy raz podał ją na stół osobisty kucharz Króla Słońce, François Vatel. Jednak niewykluczone, że metoda uzyskiwania słodkiej, puszystej piany była znana wcześniej. Współczesne święto powstało na cześć Aarona S. Lapina, który w 1948 r. wprowadził na rynek bitą śmietanę w sprayu.
„coś lekkiego” na deser
Gościom liczącym kalorie przypomnij, że pyszny bezowy deser znany jest pod nazwą Pavlova i przygotowany był dla primabaleriny! Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej gwiazdy baletu Anny Pawłowej i został przygotowany podczas jej australijskiego tournée w latach 20. ubiegłego wieku, kiedy to tancerka zażyczyła sobie na deser „coś lekkiego”.
Porady
Dokładność Podstawą udanej bezy jest bardzo precyzyjne oddzielenie białka od żółtka. Separację warto przeprowadzić zaraz po wyjęciu ich z lodówki – zimne jajko rozdziela się dużo łatwiej. Potem można odstawić białka na około 30 min, by ociepliły się w temperaturze pokojowej. Bo z kolei wtedy znacznie szybciej się ubijają.
dobór cukru Czasem lepiej od zwykłego cukru w kryształkach sprawdza się jego drobnoziarnista wersja lub cukier puder. Im drobniejsze ziarenka, tym większe prawdopodobieństwo, że w trakcie ubijania cukier zdąży całkowicie się rozpuścić w pianie z białka.
czy to już? Jak sprawdzić czy piana jest ubita na sztywno? Najbardziej klasycznym i niezawodnym sposobem: w trakcie ubijania, gdy białka zaczynają już gęstnieć i nabierać jednolitego koloru, przechyl naczynie – jeśli masa spływa, to znaczy, że wymaga dalszego ubijania. Piana jest gotowa, jeśli możesz odwrócić miskę do góry dnem, a białka pozostają na miejscu, w środku naczynia.
Liczba wyświetleń: 230
powrót