Mazowsze serce Polski nr 11/19

Smaki Mazowsza

2019.11.18 07:10 , aktualizacja: 2019.12.12 09:07

Autor: Dorota Łucja Cichocka, Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • zupa w trakcie gotowania Parzybroda. Danie jest tak...
  • poszatkowana kapusta obok połowa główki kapusty Kapusta biała to warzywo,...
  • danie w misce Kapusta dębowa...

Łazanki, gołąbki, farsz do pierogów, bigos Tradycyjna polska kuchnia pełna jest potraw z kapusty, więc nam się wydaje całkiem zwyczajna Nie doceniamy warzywa, które towarzyszy nam od setek lat!

 

Parzybroda[1]

  • 1 główka kapusty średniej wielkości
  • ziemniaki – w równej proporcji
  • śmietana 30 proc.
  • 2 duże główki cebuli
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • olej lub oliwa

 

Sposób przygotowania

Kapustę myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy jak na zupę. Do dużego gara wlewamy trochę wody, wkładamy kapustę, a na wierzch ziemniaki. Nie mieszamy! Ziemniaki muszą być na wierzchu, aby woda mogła swobodnie parować. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości, sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie jest woda. Nadal nie mieszamy. Gdy kapusta i ziemniaki zmiękną, na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia wlewamy na patelnię śmietanę (uważając, żeby się nie zwarzyła). Gdy kapusta i ziemniaki będą już miękkie, mieszamy wszystko i wlewamy do gara śmietanę z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawę należy podawać gorącą i pikantną!

 

Zdrowotna bomba!

Biała kapusta to warzywo, które w kuchni trudno przecenić. Można ją spożywać na surowo, gotowaną, duszoną, a nawet smażoną. A jeść ją warto. To prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Poza tym jest lekkostrawna i niskokaloryczna. 100 g tego warzywa to zaledwie 40 kcal. Jest też doskonałym źródłem witaminy C – zawiera jej więcej niż cytryna (około 40 mg/100 g)! Poza tym znajdują się w niej: witamina A, komplet witamin z grupy B oraz E i K. Jest bogata również w minerały: cynk, fosfor, siarkę, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo, którego najwięcej jest w jej zewnętrznych liściach. Zawiera także mnóstwo błonnika.

Ale kapustę można wykorzystywać zewnętrznie – w medycynie ludowej panuje przekonanie, że okłady z jej liści mają działanie przeciwzapalne.

 

Kolejny sukces!

W sierpniu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii: Gotowe dania i potrawy w województwie mazowieckim, trafiła kapusta dębowa (ziemniaczana).  Danie zostało zgłoszone przez Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” ze Stanisławic (gmina Kozienice). Gratulujemy!

 


Zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na regionalne potrawy na adres: sercepolski@mazovia.pl.


 

[1] Przepis pochodzi z publikacji Samorządu Województwa Mazowieckiego „Specjały kuchni mazowieckiej”.

 

Liczba wyświetleń: 92

powrót